Za trećinu štedljiviji Volvo

Ovaj koncept je rezultat petogodišnjeg istraživačkog projekta usmjerenog na stvaranje energetski učinkovitijih vozila

Uz podršku Švedske energetske agencije, kompanija Volvo Trucks razvila je novo konceptno vozilo, konceptni kamion Volvo. To je rezultat petogodišnjeg istraživačkog projekta usmjerenog na stvaranje energetski učinkovitijih vozila. Novi konceptni kamion smanjuje potrošnju goriva za više od 30 %.

Jedan od ključnih čimbenika male potrošnje goriva jest ogromno, 40-postotno poboljšanje aerodinamičke učinkovitosti koja koristi i tegljaču i prikolici. Izmijenili su cijelu kompoziciju i optimizirali je kako bi što više poboljšali aerodinamiku. Primjerice, umjesto retrovizora koriste kamere čime se smanjuje otpor zraka pa je za pogon kamiona potrebno manje energije. Osim aerodinamičkih poboljšanja, konceptno je vozilo opremljeno novorazvijenim gumama s manjim otporom kotrljanja. Prikolica je dvije tone lakša od referentne prikolice, što se odražava manjom potrošnjom goriva ili mogućnošću primjene veće korisne nosivosti. Projekt također obuhvaća bolji pogonski sklop.

Budući da je konceptno vozilo dio istraživačkog projekta, neće biti dostupno na tržištu. Međutim, neke od tih aerodinamičkih značajki već su primijenjene na serijski proizvedenim vozilima kompanije Volvo Trucks, a dodatne će se implementirati u budućnosti.

Comments

comments