Volvo predstavio obnovljenu paletu kamiona

Novi modeli za novu modelsku godinu, u Gothenburgu su svjetlo dana ugledali optički, ergonomski i tehnološki dotjerani kamioni Volvo FH, FH16, FM i FMX

Različiti modeli kamiona u ponudi tvrtke Volvo Trucks dostupni su s više različitih modela kabina i mogu se optimizirati za širok raspon primjena. Kod kamiona za prijevoz na velike udaljenosti kabina je često vozačev drugi dom. Kod regionalnog prijevoza često služi kao mobilni ured, dok su u građevinarstvu kamioni robusni, praktični radni alati. Stoga su vidljivost, udobnost, ergonomija, razina buke, upravljivost i sigurnost bile ključne žarišne točke prilikom razvoja svih novih modela kamiona. Vanjski dizajn kamiona također je moderniziran kako bi odražavao svojstva novih kamiona i stvorio atraktivan cjelokupan dizajn.

Novi Volvo FM i Volvo FMX imaju potpuno novu kabinu, kao i mnoge iste funkcije zaslona kombiniranog instrumenta kao i veći Volvo modeli. Njihova unutarnja zapremina povećana je za jedan kubični metar, pružajući bolji komfor i više radnog prostora. Vidljivost je sada još bolja zbog većih prozora, spuštene linije vrata i novih retrovizora. Unaprijeđen je boravak i ergonomija u kabini; dnevna kabina ima novi pretinac za odlaganje od 40 litara s unutarnjom rasvjetom na stražnjoj strani. Udobnost je poboljšana ojačanom izolacijom.

Vozačevo područje sada ima potpuno novo sučelje za informiranje i komunikaciju, a koje ima za cilj olakšati pregled i upravljanje različitim funkcijama, stvarajući manje stresa i ometanja. Zaslon kombiniranog instrumenta u potpunosti je digitalan, s 12-inčnim zaslonom koji vozaču olakšava odabir potrebnih informacija u bilo kojem trenutku. Na dohvat ruke vozača dostupan je dodatni 9-inčni bočni prikaz za infotainment, podršku za navigaciju, transportne informacije i nadzor putem kamera. Funkcijama se može upravljati pomoću gumba na volanu, glasovnim upravljanjem ili putem dodirnog zaslona i upravljačke ploče zaslona.

Sigurnost je dodatno poboljšana funkcijama poput prilagodljivih dugih svjetala u kamionima Volvo FH i Volvo FH16. Sustav automatskim gasi odabrane segmente LED dugih svjetala kada se kamion približi nadolazećem prometu ili drugom vozilu odostraga. Vožnju olakšava i poboljšana prilagodljiva regulacija brzine (ACC) za brzine do 0 km/h i regulacija brzine nizbrdo koja automatski aktivira kočnice kotača kada je potrebna dodatna sila kočenja za održavanje konstantne brzine nizbrdo. Sustav prepoznavanja cestovnih znakova otkriva prometne znakove na cestama, poput ograničenja pretjecanja, vrste ceste i ograničenja brzine te ih prikazuje na zaslonu kombiniranog instrumenta. Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem kamere suvozačevog kuta koja pruža dodatni pogled na bočnu stranu kamiona na bočnom prikazu.

Na mnogim su tržištima Volvo FH i Volvo FM dostupni s plinskim LNG motorom usklađenim s Euro 6 normom koji nudi ekonomičnost potrošnje goriva i performanse usporedive s ekvivalentnim Volvo dizelskim kamionima, no s daleko slabijim klimatskim utjecajem. Motor na plin može biti pokretan bioplinom, što smanjuje emisije CO2 za do 100 posto ili prirodni plin koji smanjuje emisije CO2 za do 20 posto u usporedbi s ekvivalentnim Volvo dizelskim kamionima. To se odnosi na emisije vozila tijekom uporabe, poznate pod nazivom „tank to wheel” (od spremnika do kotača).

Novi Volvo FH može se prilagoditi i s novim učinkovitim Euro 6 dizelskim motorom koji je uključen u I-Save paket koji omogućuje značajnu uštedu goriva i CO2. Primjerice, u djelatnosti prijevoza na velike udaljenosti novi Volvo FH s funkcijom I-Save kombinira novi D13TC motor s paketom značajki i može uštedjeti do 7 %* goriva. Poboljšane su i Euro 3 i 5 verzije sa značajkama poput Volvo pomoći okretnom momentu.

Comments

comments