Volvo Penta razvila pogon za Rosenbauerov RT

Vodeći proizvođač vatrogasnih vozila za svoj kamion budućnosti je dobio novo inovativno hibridno rješenje s nultom emisijom ispušnih plinova i značajno smanjenom razinom buke

Volvo Penta surađuje sa svojim dugogodišnjim kupcem Rosenbauerom na razvoju električnog pogonskog sklopa za platformu i proizvodnu verziju koncepta vatrogasnog vozila tvrtke CFT, poznatog kao “revolucionarna tehnologija” (RT). Odlazeći od konvencionalnih koncepata komercijalnih vozila, i razvijajući električno rješenje za pogon teretnih vozila, Volvo Penta i Rosenbauer predstavili su potpuno novu kamionsku arhitekturu koja izgleda spremna za revoluciju u mnogim, pa i vatrogasnim službama. Ujedno, donosi koristi poput nulte emisije ispušnih plinova i značajno smanjene buke na svim razinama. Kamion trenutno prolazi intenzivna tvornička testiranja, koja će se uskoro nastaviti testiranjima u realnim uvjetima od strane kupaca; vatrogasnih postrojbi u Berlinu, Amsterdamu i Dubaiju.

S električnim pogonom, ovo se vatrogasno vozilo odlikuje izvrsnom ergonomijom, funkcionalnošću i sigurnošću, kao i kompaktnim dimenzijama, velikim volumenom prostora za opremu i fleksibilnošću. Novo vatrogasno vozilo želi pružiti odgovor na globalne megatrendove poput klimatskih promjena, promjenjive demografije i urbanizacije – i njihov utjecaj na rad vatrogasnih službi. Vatrogasci koji se odazovu pozivu trebaju vozilo sposobno za velike brzine, brzo ubrzanje, snažno kočenje i upravljivost. RT-ov električni pogonski sklop, uparen s neovisnim ovjesom i hidropneumatskim ovjesom, pruža visoki standard sigurnosti i izvrsne vozne osobine.

RT kamion s Volvo Penta pogonom pomoći će vatrogasnim postrojbama širom svijeta da smanje troškove goriva, kao i da poboljšaju sigurnost i funkcionalnost. Svaku osovinu kamiona zasebno pokreće vlastiti elektromotor, a sustav za skladištenje energije omogućava vožnju na struju s dovoljno vremena za rad na mjestu intervencije. Uz to, novi kamion s električnim pogonom ima rezervni dizelski motor koji služi kao produljivač dosega (range extender) za slučaj da vožnja ili radnja potraju duže nego što se očekuje. Timovi u Volvo Penti i Rosenbauer usko surađuju kako bi do kraja dizajnirali prilagođeno rješenje za električna vatrogasna vozila, i zajedno su stvorili najrevolucionarnije i najnaprednije vozilo u industriji vatrogasne službe.

Kao dio Volvo Grupe, u Volvo Penti su iskoristili dokazanu tehnologiju i kompetencije od Volvo Trucks i Volvo Busesa i prilagodili je ispunjavanju zahtjeva po pitanju performansi za korištenje u protupožarnoj službu. Kažu da je to bio vrlo zahtjevan posao, jer je električni pogon srce električnog vozila. Rezultat je provjereno tehnološko rješenje Volvo grupe prilagođeno potrebama Rosenbauera. U Volvo Penti vide sebe kao partnere, a ne dobavljače, i dodaju kako žele postati svjetski lider u rješenjima za održivu energiju i pomoći svojim kupcima da svoje poslovanje uvedu u novo doba udovoljavajući povećanim zahtjevima za čistijim, tišim i učinkovitijim energetskim rješenjima.

Comments

comments