Volvo i Daimler zajedno u priči s vodikom

Dijeleći Green Deal viziju održivog prometa za neutralnu Europu do 2050. godine, dvije tvrtke su potpisale su preliminarni neobavezujući sporazum o osnivanju joint venturea

Namjera je razviti, proizvesti i komercijalizirati sustave gorivnih ćelija za aplikacije na teškim vozilima, ali i drugim načinima uporabe. Daimler će objediniti sve svoje trenutne aktivnosti na gorivnim ćelijama u zajedničkom ulaganju. Volvo grupa dobit će 50% u zajedničkom ulaganju za iznos od otprilike 0,6 milijardi eura. Iako će Volvo Group i Daimler Truck AG biti jednakopravni partneri u zajedničkom ulaganju, koje će djelovati kao neovisan i neovisan entitet, oni će i dalje nastaviti biti konkurenti u svim ostalim područjima poslovanja. Udruživanjem će se smanjiti troškovi razvoja za obje tvrtke i ubrzati uvođenje sustava gorivih ćelija u proizvode koji se koriste u prijevozu teških tereta i zahtjevnim primjenama na dugim relacijama. U kontekstu trenutnog gospodarskog pada, suradnja je postala još potrebnija kako bi se ispunili ciljevi platforme Green Deal u izvedivom vremenskom okviru.

Zajednički je cilj obje kompanije ponuditi teška vozila s gorinim ćelijama za zahtjevne primjene na dugim relacijama u serijskoj proizvodnji, u drugoj polovici desetljeća. Povrh toga, i ostali zahtjevi automobilske i neautomobilske upotrebe također su dio djelokruga novog zajedničkog poduzeća. Kako bi omogućio zajedničko ulaganje, Daimler Trucks okuplja sve aktivnosti gorivih ćelija iz čitave grupe u novu jedinicu Daimler Truck gorivih ćelija. Dio ovog skupa aktivnosti je dodjela operacija tvrtki “Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH” koja ima dugogodišnje iskustvo u razvoju sustava za skladištenje goriva i vodika za primjenu u vozilima. Zajedničko ulaganje uključivat će operacije u Nabernu u Njemačkoj (trenutno sjedište Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH) te u proizvodnim pogonima u Njemačkoj i Kanadi.

Comments

comments