Strujom na špicu, Volvo FL Electric

Volvo Trucks upravo predstavlja svoj prvi potpuno električni kamion za komercijalnu uporabu – koji se, među ostalim, može upotrebljavati za gradsku distribuciju i prijevoz otpada

Konkretno, riječ je o potpuno elektrificiranom kamionu za distribuciju, sakupljanje otpada i druge primjene u urbanim uvjetima, ukupne mase od 16 tona. Prodaja i serijska proizvodnja novog modela započet će u Europi sljedeće godine. Pogonsku liniju čini   električni motor od 185 KS i 425 Nm dok je maksimalna autonomija pristojnih 300 kilometara.

Ovim modelom Volvo Trucks nudi cjelovito rješenje za elektrificirani prijevoz robe u gradovima. Električni kamion bez ikakvih emisija ispušnih plinova može se upotrebljavati u zatvorenim terminalima i ekološki zaštićenim zonama. Niska razina buke stvara priliku da se više posla obavi noću te se time smanji opterećenje cesta tijekom dana. Na tržištu postoji značajan interes za električne kamione. Mnogi potencijalni klijenti imaju pitanja o prilikama koje stvara nova tehnologija i o tome kako ona može utjecati na njihovo poslovanje.

Sestrinska tvrtka, Volvo Buses od 2010. godine prodala je više od 4000 elektrificiranih autobusa. Tehnologija koja se primjenjuje za pogon i skladištenje energije u modelu Volvo FL Electric temeljito je isprobana i testirana od samih početaka i ima podršku široke mreže za prodaju, servisiranje i dobavu dijelova. Inače, u projektu istraživanja gradske distribucije izvan razdoblja vršnih opterećenja, proučavali su se učinci noćnog prijevoza robe u središtu Stockholma. Budući da se izbjegavao rad kamiona tijekom prometnih gužvi, kamioni su mogli obaviti svoje poslove za trećinu uobičajenog vremena u usporedbi s dnevnim radom.

Prvi električni Volvo kamioni sada kreću u redovit rad kod klijenata u Göteborgu, domu kompanije Volvo Trucks, a s prva dva kamiona upravljat će kompanija za sakupljanje otpada i recikliranje Renova i prijevoznička tvrtka TGM.

Više o novom Volvo FL Electric donosimo u sljedećem broju Transporta (51)

Comments

comments