Volvo 7900 Electric Hybrid za Värnamo

Na ulicama gradića Värnamo, na jugu Švedske, od jeseni ove godine gradski promet će obavljati isključivo autobusi bez štetnih emisija

Elektrificirani autobusi Volvo 7900 Electric Hybrid će tako prometovati prvim gradom u Švedskoj s posebno uređenim gradskim prometom. To je moguće i zato jer se radi o gradiću s 19.000 stanovnika.

„Zaista je impresivno da su gradske vlasti Värnama odlučile preuzeti ulogu predvodnika i stvoriti održiv javni transportni sustav temeljen na našim hibridnim autobusima. Električno pokretani autobusi su budućnost javnog prijevoza, kako za velike gradove, tako i za mala mjesta!“ objašnjava Martin Spjern, menadžer Volvo Buses. Elektrifikacija Värnamovih autobusa će doprinijeti privlačnijem javnom prijevozu i boljem urbanom okruženju, s manje buke i nižom razinom zagađenja. Istovremeno, autobusi će prometovati češće, na većem broju novih linija. Cilj je učetverostručiti broj putovanja u javnom prijevozu, u trogodišnjem razdoblju.

„Ovim potezom, poduzeli smo još jedan korak u stvaranju atraktivnog grada sutrašnjice, s pogledom čvrsto uperenim u razvoj po mjeri čovjeka (human-centric), te rast populacije u našoj općini na 40.000 stanovnika, do 2035. godine!“, kaže Behnam Sharo, gradski arhitekt Värnama.

Volvo 7900 Electric Hybrid bus radi tiho na električni pogon, bez ispušnih plinova na 70% svojih vožnji. Pokreću ga elektromotor s baterijama i mali dizel motor. Punjenje baterija na stanicama za punjenje traje svega 3 do 4 minute, što je sasvim dovoljno. Sklopivi krovni pantograf se prislanja uz stanicu za punjenje, što je sigurno i jeftino rješenje a tijekom punjenja preko pantografa, ostvaruje se komunikacija između autobusa i stanice putem WiFi konekcije.U odnosu na standarne (dizel) autobuse, ovi električni troše ukupno 60% manje energije. Autobusi koji će prometovati u Värnamu će koristiti električnu energiju iz obnovljivih izvora, a kao gorivo će koristiti HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), dakle obnovljivo gorivo, čime će se aktivna emisija CO2 smanjiti za 90%.

Ujedno, koristit će stanice za punjenje tvrtke ABB, po principu ključ u ruke, dok će Volvo biti zadužen za njihovo održavanje, po fiksnim mjesečnim troškovima. Program elektrifikacije javnog prijevoza u Värnamu je zajednički napor providera Jönköpings länstrafik i operatora Nettbuss. Hibridni i električni autobusi Volvo već prometuju u Geteborgu, Stockholmu, Hamburgu, Luxemburgu i Curitibi.

Comments

comments