Uz podršku Toyote: sadnjom stabala javora i trešnje nastavljeno uređenje Japanskog vrta na Bundeku

U sklopu manifestacije Tjedan Japana, predstavnici TOYOTE, Hrvatsko japanskog kulturnog i gospodarskog društva te tvrtke JTI Zagreb, u društvu Veleposlanice Japana gđe. Kaji i gradonačelnika Zagreba, nastavili su projekt uređenja djelića Japana u Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj Nj. E. Misako Kaji su u  gradskome parku Bundek zasadili mladice japanskih sakura trešanja i crvenog javora. Pridružili su im se i inicijatori i organizatori ove hvalevrijedne akcije, direktori JTI Hrvatska Ltd. i Toyote Croatia Siniša Trbojević i Krešimir Bago te predsjednik Hrvatsko-japanskog društva Ivan Slade.

Gradonačelnik Milan Bandić je zahvalio donatorima sadnica, voditelju podružnice Zrinjevac Igoru Toljanu i okupljenima pa je dodao da je Sakura park na Bundeku bio i ostao park mira i prijateljstva dvaju gradova – Kyota i Zagreba. ”Iduću godinu slavimo 40. obljetnicu prijateljstva  hrvatskoga i japanskog naroda! Sadnjom ovog drveća jača snaga poruke mira i međusobnog uvažavanja,.” dodaje gradonačelnik.

Nj. E. Misako Kaji je naglasila da je veoma ponosna na dobru i kontinuiranu suradnju Zagreba i Kyota te da će ova stabla rastući i cvatući simbolički predstavljati nastavak prakse dijaloga i međusobne podrške.
Predsjednik Hrvatsko-japanskog društva Ivan Slade je kazao da se proširenjem zelene obitelji u parku posjetiteljima nudi jedinstveno iskustvo promatranja trešnjinog cvata koje u Zemlji Izlazećeg Sunca simbolizira rađanje i novi život. ”Kako se u Japanu drži do simbolike, tako i ovih pet trešnjinih i pet javorovih stabala simbolizira olimpijske krugove i nadolazeće OI, a svima koji će braniti boje hrvatske zastave želim puno sreće!”

Trešnjina stabla je donirao JTI Zagreb Ltd., a javorova Toyota Croatia koja je još od 2014. dio ove hvalevrijedne inicijative. Direktor Toyota Croatije Krešimir Bago je ovom prilikom istaknuo: ”Za Toyotu današnje sadnja pet stabala japanskog javora simbolizira pet olimpijskih krugova.  Poznato je da je Toyota globalni partner za mobilnost Olimpijskih i Paraolimpijskih igara i ovom gestom želimo odati priznanje svim sportašima i timovima koji su na putu za Tokyo 2020. No sadnja stabala i zazelenjavanje okoliša sa Toyotom ima i puno dublju poveznicu.  Najveći smo proizvođač hibridnih vozila, a zna se da ona omogućuju mobilnost koja je u skladu sa okolišem. Zahvalni smo na prilici da sa partnerima u projektu možemo doprinjeti uređenju parka koji mnogo znači našim sugrađanima. Drago nam je što će prilikom šetnje Bundekom mnogi od nas uživati u ljepoti cvata i mirisu Japanske trešnje i javora.”

Comments

comments