Unimog U 5023 – želja i san svake vatrogasne jedinice

Za borbu s nemilosrdnom vatrom potrebno je imati najbolje za gašenje požara. Zato Nijemci ne prepuštaju ništa slučaju i osiguravaju vlastite sigurnosne službe…

Visoke temperature u ove ljetne dane stalna su opasnost mogućih požara koji haraju širom Europe. Na našu sreću, ove godine su vatrene stihije u puno manjem obujmu stvarale kaos duž obale. No, usprkos takvom razvoju situacije vatrogasne službe i društva su uvijek u stanju pripravnosti. Ono što žalosti u našem slučaju je dotrajali vozni park domaćih vatrogasaca. Zato Mercedes-Benzov najnoviji Unimog predstavlja puste snove za ovu vrstu službe.

Posebno prilagođen od tvrtke Kirchzarten, Unimog U 5023, posebno je dojmljiv u najtežim uvjetima, dakle šumski požari njegov su specijalitet. Udaljen od tla čak 450 mm s lakoćom će proći i po neravnim površinama.

Ekstremni kamion od 14.5 tona mase opremljen je centrifugalnom crpkom koja može pumpati 3000 litara/min. Posjeduje spremnik za vodu od 4000 litara s dodatnim spremnikom za pjenu od 500 litara. Ovu vatrogasnu grdosiju pokreće četverocilindarski OM 934 motor (BlueTec 6) obujmom od 5132 ccm, snage 170 kW (231 KS) i 900 Nm okretnog momenta.

Unikatni Unimog, posebno je opremljen za opasna požarišta, uskoro će se pojaviti u njemačkim vatrogasnim službama. Nadamo se samo da će i kod nas odgovorni za vozni park vatrogasnih postrojbi vidjeti ovog gutača plamena.

 

Comments

comments