To je nova Škoda Octavia

Najiščekivaniji automobil ove godine predstavljen je pred sam njen kraj. Simbolično 11.11., što je datum koji numerolozi povezuju sa srećom. Kao što to i zaslužuje najprodavanija Škoda (do sad ih je na ceste sišlo više od 6,5 milijuna), premijera je održana u češkoj nacionalnoj galeriji u Pragu. Spektakla nije nedostajalo.

Nova će generacija, kao i prethodna, stići u dvije karoserijske izvedbe – liftback i Combi. Stil je poznat s novog Superba i Scale, s prepoznatljivim detaljima češkog kristala i vrlo preciznih linija. Dizajn je sve prisutne te večeri ostavio bez daha, kako izvana tako i iznutra. A u kabini se ističu kvalitetni materijali i minimalistički cockpit. Sredinom kabine dominiraju dva 10-inčna zaslona – središnji dodirni zaslon, dok je ispred vozača digitalni cockpit.

Ovisno od opreme, automobil dolazi s električnom ručnom kočnicom, head-up displejom, trozonskom klimatizacijom, a mogu se naručiti i Matrix full LED prednja svjetla. Mjesto na središnjoj konzoli oslobodila je mala ručica automatskog mjenjača koji radi putem električnih impulsa, „shift-by-wire“. Tradicionalno, straga je prava Alibabina pećina. Kod limuzine prtljažnik zaprima 600, a karavana čak 640 litara.

U gami motora nalaze se trocilindrični 1-litreni benzinac sa 110 KS, četverocilindrični 1,5 i 2-litreni benzinac sa 150, odnosno 200 KS. Spomenimo da će motori 1.0 i 2.5 TSI biti dostupni i u verziji mild-hybrid. Zavisno od motora snaga se na kotače prenosi putem 6-stupanjskog ručnog i 7-stupanjskom automatskog mjenjača DSG. Dizelske verzije bit će opremljene 2-litrenim motorom snage 115, 150 i 200 KS, od kojih će snažnije dvije biti u ponudi s pogonom na sve kotače.

Osim toga u najavi je plug-in hibridna verzija koja razvija 204 ili u snažnijoj verziji 245 KS. Jednim punjenjem bi samo na struju trebao prevaliti 55 kilometara. Spomenimo još da će Škoda svojim klijentima ponuditi Octaviju sa sportskim ovjesom koji je 15 mm niži od standardnog. S druge strane tu je i paket Rough Road skojim je Octavija 15 mm viša u odnosu na standardne modele. Naravno, u ponudi će biti i modeli Scout te luksuzni Laurin&Clement.

Kupcima će se prvo ponuditi karavanski model, a kasnije limuzina. Na naše ceste stiže u travnju do kada će biti poznate i cijene.

Comments

comments