Slavlje u Tesli: proizveden je njihov milijunti električni automobil, riječ je o crvenom Modelu Y

Elon Musk je objavio kako je s proizvodnih traka njegove tvrtke Tesla sišao milijunski električni automobil – time su postali prvi proizvođač takvih automobila koji je postigao ovu vrijednu brojku

Prije samo nekoliko godina mnogi nisu vjerovali da Tesla može proizvesti električna vozila u bilo kojem značajnom broju, no u Tesli su ih uvjerili kako su u krivu. Već su dobrano odmakli s proizvodnjom tri automobila: Model S, Model X i Model 3, a upravo na ceste njihovo četvrto električno vozilo. Tesla Model Y označava nove prekretnicu u uspješnom razvoju ove tvrtke.

Izvršni direktor Elon Musk objavio je da je Tesla proizveo svoj milijunski automobil i objavio sliku jubilarnog automobila, Modela Y i tima koji ga je napravio. Niti jedan drugi proizvođač automobila nije postigao ovakvu brojku kada je riječ o proizvodnji električnih putničkih automobila dugog dometa. Nova prekretnica također ukazuje na značajnu proizvodnju ostvarenu u prvom tromjesečju 2020. godine. Na osnovu podataka koje je prikupio Kevin Rooke, Tesla je postao najveći svjetski proizvođač EV automobila nakon što je nadmašio kineski BYD.

Do listopada 2019. Tesla je isporučio 807 954 električnih vozila, dok ih je BYD do danas isporučio 787.150. Također je važno napomenuti da ukupni broj BYD-a uključuje i plug-in hibridna (PHEV) vozila, dok Tesla proizvodi samo električna. Teslin proizvodni kapacitet također se povećao početkom ove godine povećanjem proizvodnje u Gigafactory Shanghai, drugoj Teslinoj tvornici za proizvodnju vozila na svijetu.

Ove godine Tesla planira postići godišnju stopu proizvodnje od 150 000 električnih automobila na svakoj lokaciji. U kombinaciji s tvornicom Fremont, koja bi do kraja godine trebala premašiti kapacitet od 500.000 automobila, Tesla bi trebao imati godišnji kapacitet proizvodnje od 650.000 automobila. Ukratko, to je više od 40.000 vozila mjesečno.

A nakon slavlja treba zasukati rukave i krenuti u nove izazove. Plan je od jednog milijuna kumulativne prodaje doći do brojke od milijun električnih automobila proizvedenih godišnje. To je sljedeća velika prekretnica za Teslu koja bi trebala biti realizirana 2022.-2023. nakon pokretanja proizvodnje u Giga tvornici u Europi.

Comments

comments