Dan sjećanja na žrtve u prometu

Već tradicionalno, 15. studenoga se obilježava kao Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

Kao i prethodnih godina i ove je godine još milijun ljudi poginulo na svjetskim cestama i bit će zapamćeni od strane njihovih obitelji i prijatelja na ovogodišnjem Svjetskom danu sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Zajedno s više milijuna ozlijeđenih u prometnih nesrećama.

15. studeni 2015. godine, će opet biti obilježen  u cijelom svijetu od strane relevantnih nevladinih organizacija, državnih odjela, agencija,  javnih tijela i  institucija. Ove godine se obilježavaju dvije obljetnice, 20 godina Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu, te 10 godina od rezolucije i potpore UN-a. Ovogodišnja tema  Svjetskog dana je nazvana  „Vrijeme za sjećanje, recimo NE zločinu na cesti“(“Time to Remember – say NO to road crime!”).

Svjetski Dan sjećanja (WDR) nastoji stvoriti globalnu kulturu pravilne upotrebe ceste i bolju sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na prijatelje i rođake, koji su stradali u prometu, podižemo svjesnost svih sudionika na značaj odgovornog ponašanja u prometu na cestama.

Kroz ovaj dan također se nastoji potaknuti vlade i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni ili medicinski ili socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa.

U Republici Hrvatskoj, obilježavanje Svjetskog dana sjećanja provest će Udruga Sigurnost u prometu, uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović. Delegacija udruge Sigurnost u prometu i izaslanici Predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar – Kitarović će u nedjelju 15. studenog 2015. godine u 12,00 sati, u Zagrebu, kod velikog križa na gradskom groblju Mirogoj, zapaliti svijeće i održati minutu šutnje za stradale.

Također, pozivaju se građani da se priključe akciji i zapale svijeću u prozoru 15. Studenog između 18 i 20 sati u znak sjećanja na sve žrtve u cestovnom prometu. Nažalost, gotovo svatko poznaje nekoga tko je bio žrtva u cestovnom prometu, pa neka u tom razdoblju barem u mislima budemo s njima.

Comments

comments