Scania Urban Tipper

Ovo konceptno vozilo predviđeno je da 90 – 95% operativnih zadataka obavlja na javnim gradskim prometnicama

Kao odgovor na smanjenje rizika i povećanje zaštite pješaka i biciklista, Scania je u suradnji s industrijskim partnerima, a u cilju akademskog istraživanja, za britansko tržište pripremila četvoroosovinski kamion za operativne zadatke u gradskim centrima. Platforma već poznate konfiguracije 8×4 prepravljena je, te se hvali potpuno novim rješenjem 8×2*6, što znači da vozilo ima čak tri upravljive osovine, čime je manevrabilnost podignuta na novu razinu.

Za pogon je izabran Euro6 motor snage 410 KS, koji koristi samo SCR tehnologiju, a koji je svoje ekonomske kvalitete već dokazao u brojnim neovisnim testovima i  mjerenjima. Uparen je s također dokazanim Two-pedal Scania Opticruise mjenjačem za povećan nivo sigurnosti, ali i smanjenje opterećenja i zamora vozača. Uz to, pripremljen je i poseban sustav pneumatskog ovjesa, koji se po potrebi može spustiti te tako omogućiti vozaču bolji pregled u urbanim sredinama, ili podići za cestovno zahtjevnije dionice.

Kako bi vozač imao dobar uvid u zbivanja oko kamiona, na vratima su ugrađeni dodatni nisko spušteni prozori kao i kamere s vidnim poljem od 360° i monitorom na centralnoj konzoli (Camera Monitor System). Tu su i senzori koji detektiraju objekte u bliskoj okolini kamiona.

Kao i svi moderni kamioni, i ovaj je opremljen sustavima kao što su Advanced Emergency Braking, Lane Departure Warning i Electronic Stability Program, što ga čini maksimalno sigurnim u svim prometnim uvjetima.

Comments

comments