Renault Trucks kreće električno

Renault Trucks je najavio da pokreće širu proizvodnju električnih vozila, te da će u 2019. godini predstaviti čitavu paletu vozila za distribuciju

Električni kamioni stvoreni su za upotrebu u urbanim i perifernim gradskim područjima, i bit će proizvedeni u francuskim pogonima Renault Trucksa u Blainville-sur-Orneu, u Normandiji.

Elektromobilnost je kamen temeljac strategije Renault Trucks za održivi gradski prijevoz. Vozila s nultim emisijama pomažu u poboljšanju kvalitete zraka, smanjenju klimatskih promjena i smanjenju zagađenja, zahvaljujući, između ostalog i isporukama bez buke. Ukratko, u bliskoj budućnosti električni kamioni će jednostavno biti neophodni za pristup centrima gradova.

Testovi u realnim uvjetima svakodnevnog korištenja provedeni su na različitim tipovima eksperimentalnih električnih kamiona Midlum od 12 do 16 tona za Speed Distribution za Guerlain, Stef za Carrefour, Nestlé i Delanchy. Partneri su im pružili vitalne informacije o uvjetima korištenja, ponašanju baterija, ponovnom punjenju i specifičnim zahtjevima za održavanje električnih kamiona.

Pored ovih eksperimentalnih vozila, električni kamion od 4,5 tone je na tržištu od godine i Electric Maxity. Njega pokreće asinhroni elektromotor snage 47 kW (400 V) s 270 Nm okretnog momenta pri pokretanju, koji se napaja iz četiri Litij-iron fosfatne baterije (LiFePO) kapaciteta 42 kWh. Punjenje s balansiranjem baterije traje ukupno sedam sati a s ovako napunjenim baterijama autonomija ovog 4,5 tonskog kamiona je oko 100 km.

Kod električnog Midluma elektromotori razvijaju snagu od 103 kW, kamioni mogu postići maksimalnu brzinu od 84 km/h i raspolažu sustavom koji obnavlja energiju prilikom kočenja. Dva seta litijum-ionskih baterija imaju ukupni energetski kapacitet od 170 kWh što omogućava autonomiju od 140 km. Napajanje na standardnoj utičnici traje od osam do dvanaest sati. Master Z.E. je predstavljen lani a autonomija je 200 km.

Comments

comments