Prvi teretni vlak Kina-London

Nakon 18 dana putovanja i 12.000 prijeđenih kilometara, prvi teretni vlak koji izravno povezuje Kinu i Veliku Britaniju stigao je u srijedu u London

Peking želi ojačati trgovačke veze sa zapadnom Europom i obnoviti drevni Put svile kojim je dragocjena roba putovala na Stari kontinent pa je tako crvenožuta lokomotiva obilježena logom njemačke željeznice Deutsche Bahn stigla u Barking na istoku Londona u srijedu oko 14 sati po srednjoeuropskom vremenu. U vlaku punom odjeće i druge robe bilo je 34 kontejnera, daleko manje od teretnih brodova koji mogu prevesti između 10.000 i 20.000 kontejnera. Vlak je krenuo 1. siječnja iz industrijskog grada Jiwua, južno od Pekinga i prošao kroz Kazahstan, Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku, Belgiju i Francusku prije ulaska u Veliku Britaniju tunelom ispod la Manchea. London je 15. europski grad do kojeg će prometovati vlakovi državne kompanije China Railway Corporation, a njihove usluge trebale bi biti jeftinije od zračnog prometa i brže od pomorskog.

Nove željezničke veze dio su plana kineskih vlasti, pokrenutog 2013. za izgradnju novog “Puta svile” radi jačanja gospodarskih i trgovinskih veza diljem Azije, Rusije i Europe.

Comments

comments