Prve “harmonike” stigle u Dubrovnik

Tri vozila stigla su direktno na Pile gdje su novinari, zajedno s gradonačelnikom Matom Frankovićem i direktorom Libertasa Antom Vojvodićem, sa suradnicima, imali priliku iskusiti vožnju novim autobusima. „Zglobni autobusi vrlo su nam značajni jer će rasteretiti najopterećenije linije poput „jedinice“ i „šestice“, ali i zbog preuzimanja prijevoza putnika s kruzera na relaciji Luka-Pile, čime ćemo uvelike smanjiti promet Zagrebačkom ulicom i gužve u kontaktnoj zoni“, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Foto dulist.hr

Za volanom je u ovoj pokaznoj vožnji bila Libertasova vozačica Snježana Miljević. Rekla je kako ju je držao ‘fantastičan osjećaj’ prilikom vožnje od Pila do Luke Gruž i natrag.
-Nije puno drukčije voziti, ali treba se više paziti. Ništa strašno. Evo, ‘ušaltala’ sam se od Gruža do Pila. Ali isto je bio i čudan osjećaj voziti prvi put – kaže Miljević.

Foto dulist.hr

Prve narančaste „harmonike“ su autobusi marke MAN, dužine 18 metara, kapaciteta 41 sjedećeg i 107 stajaćih mjesta. Između ostalog ispunjavaju i najstrože ekološke norme te nose oznaku Euro6. Pojedinačna cijena autobusa je 2,1 milijun kuna, a Libertas Dubrovnik samostalno će iz vlastitih prihoda podmirivati obveze predmetnog operativnog leasinga.

Foto dulist.hr

Nabavom prva tri zglobna autobusa započeo je proces pomlađivanja voznog parka gradskog prijevoznika te će tako tijekom 2020. godine Libertas raspolagati s ukupno 27 novih autobusa. Do ljeta ove godine gradskim ulicama prometovat će 11 autobusa financiranih EU sredstvima Očekuje se dolazak pet mini buseva kao i pet autobusa za prigradske linije, a već na idućoj sjednici Gradsko vijeće treba potvrditi odluku o kupnji dodatne tri „harmonike“.

Comments

comments