Prepolovljen broj teških nesreća

U središtu Izvješća o sigurnosti za 2017. godinu kompanije Volvo Trucks nalaze se ranjivi sudionici u prometu poput pješaka, biciklista, mopedista i motociklista

Broj teških prometnih nesreća u kojima sudjeluju kamioni pada, ali se sigurnost ranjivih sudionika na cesti mora poboljšati. A još uvijek premalo vozača kamiona koristi sigurnosne pojaseve. To su neki od zaključaka novog izvješća o sigurnosti kompanije Volvo Trucks.

„U Izvješću o sigurnosti za 2017. godinu kompanije Volvo Trucks analiziramo i opisujemo zašto se događaju nesreće s kamionima, kako do njih dolazi i što se može učiniti kako bi se smanjio rizik od nesreća i njihove posljedice. To su činjenice koje nisu važne samo za naš vlastiti razvoj proizvoda, već i za sve koji nastoje stvoriti sigurnije prometno okruženje“, kaže Peter Wells, voditelj tima za istraživanje nesreća kompanije Volvo Trucks. Izvješće o sigurnosti za 2017. godinu ove kompanije temelji se na vlastitim istraživanjima nesreća te na podacima različitih nacionalnih i europskih tijela. Jedan od zaključaka izvješća je da postoji veća potreba za usredotočivanjem na smanjenje nesreća u pogledu ranjivih sudionika u prometu poput pješaka, biciklista, mopedista i motociklista.

„U proteklom desetljeću broj teških prometnih nesreća u kojima sudjeluju teški kamioni u Europi je gotovo prepolovljen. Međutim, nesreće s kamionima u kojima sudjeluju ranjivi sudionici u prometu nisu smanjene u istoj mjeri“, kaže Carl Johan Almqvist, direktor odjela za sigurnost prometa i proizvoda u Volvo Trucksu. Otprilike 35% osoba koje doživljavaju teške ozljede ili smrt u nesrećama u kojima sudjeluju teški kamioni su ranjivi sudionici u prometu. Uz sve bržu urbanizaciju te više ljudi i vozila na cestama, postoji rizik da će se ozljede povećati ako ne poduzmemo ozbiljne mjere.

„Kako bi se smanjio broj nesreća, potrebno je nastaviti s razvojem više tehničkih rješenja koja mogu pomoći da vozači kamiona izbjegnu potencijalno opasne situacije. Osim toga, svi sudionici u prometu moraju postati svjesniji rizika koji postoje u prometnom okruženju i toga kako ih najbolje možemo smanjiti!“, objašnjava Carl Johan Almqvist. Omogućavanje da vozač ima jasan pregled neposredne blizine kamiona ključno je za sprječavanje nesreća. Jednim od mnogih dodataka retrovizorima, blizinskim retrovizorima i kamerama za vožnju unatrag, Volvo nudi rješenje kojim vozač može vidjeti što se događa u prednjem kutu s putničke strane uz pomoć kamere.

„Važno je i da pješaci i biciklisti budu svjesni važnosti toga da vide i budu viđeni te da pomognu pri lakšoj i sigurnoj interakciji u prometu. Stoga svoje obrazovne materijale koji ističu upravo te probleme, primjerice svoje kampanje Stani, pogledaj i mahni te Vidjeti i biti viđen, upućujemo i mladima i odraslima!“, kaže Carl Johan Almqvist. Kako bi se smanjila opasnost od nesreća s drugim vozilima, kamioni Volvo opremljeni su različitim sustavima aktivne sigurnosti. Međutim, ako do nesreće ipak dođe, najvažniji dokazani i pouzdani element koji spašava život jest sigurnosni pojas. Izvješće otkriva da se puno previše vozača kamiona ne koristi sigurnosnim pojasevima, iako je poznato da bi polovica vozača koji nisu bili vezani, a poginuli su u prometnim nesrećama, preživjela da su upotrijebili sigurnosni pojas, dodaje Carl Johan Almqvist.

Izvješće o sigurnosti za 2017. godinu kompanije Volvo Trucks predstavlja drugo javno izvješće Volvo tima za istraživanje prometnih nezgoda. Smanjenje broja prometnih nesreća iznimno je važno globalno pitanje. Stoga rezultate svojeg istraživanja u Volvo trucksu žele podijeliti na jasan i razumljiv način.

Comments

comments