Predstavljen Tesla kamion

Tesla s kamionom ulazi u ring s proizvođačima nešto drugačijeg kalibra nego do sad. Doseg je 800 kilometara a jamstvo milijun milja!

Novo vozilo je kamion klase osam (Class 8), znači teški kamion mase iznad 15 tona uključujući poluprikolicu. Izvana, iako je riječ o kamionu, je vidljiv utjecaj automobilske grane Tesle. Čiste linije, kvake stopljene s karoserijom i LED tehnologija. Iznutra je high-tech. Ima središnje postavljeno sjedalo, što je neuobičajeno za kamione, i vidljivo dosta elemenata iz automobila Model 3. Riječ je o dnevnoj kabini za jednog vozača.

Stražnje dvije osovine imaju po dva elektromotora, za svaki kotač po jedan. Zbog smještaja baterija težište je dosta niže, što bi trebalo unaprijediti kvalitetu vožnje i osigurati bolju stabilnost pri većim brzinama u odnosu na klasične kamione. Detaljnih podataka o snazi nema, ali je obznanjen podatak kako kompoziciji teškoj 40 tona do brzine od 90 km/h treba svega 20 sekundi!

Iako je prema najavama doseg trebao biti i dalje solidnih 500 km, Elon Musk je na predstavljanju iznio brojku od 500 milja, to jest 800 kilometara, na autoputu pri konstantnoj brzini na autoputu. Ono što je korisnicima najvažnije, to su troškovi. Musk kaže kako će TCO kod Tesla Trucka biti za 20 posto manji nego kod klasičnog dizelskog kamiona. Kad imate flotu, to nije zanemarivo. A jamstvo? Milijun milja, kaže Musk. Početak proizvodnje je najavljen za 2019. godinu.

Comments

comments