Popuštanje mjera za vozače u međunarodnom prometu

Predstavnici Sindikata hrvatskog vozača i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske razgovarali su o popuštanju mjera samoizolacije za vozače kojima je trenutno određena ta obveza

O ozbiljnosti ove teme i samog sastanka dovoljno govori činjenica da su ispred SCZRH prisustvovali Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. Krunoslav Capak i pomoćnik ministra prometa Alen Gospočić. Ministar, ravnatelj i pomoćnik su u potpunosti upoznati sa situacijom s kojom su suočeni profesionalni vozači koji obavljaju međunarodni promet, koji gotovo svakodnevno prelaze granice Republike Hrvatske i kojima se svaki puta određuje samoizolacija, a s njom i svi problemi koji traju predugo, posebno dugo uzevši u obzir određena odstupanja koja su već nastupila u našoj zemlji. Iako su neki očekivali da će se možda već danas postići potpuna obustava važećih mjera, a svi to opravdano žele, treba jasno reći da to danas nije bilo moguće ostvariti.

U Europi su kolone na graničnim prelazima duge i više od 40 kilometara

Ipak, ostvaren je prvi veliki i osnovni korak da se bez obzira na dobru situaciju u pogledu sprječavanja širenja virusa COVID 19 u Republici Hrvatskoj, itekako ozbiljno razgovaralo o nepovoljnim uvjetima u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj. Obje strane su se složile oko činjenice da mora doći do popuštanja mjera. To će se dogoditi uskoro, ali jednako tako smatraju da one moraju biti cjelovite, da se moraju odnositi na sve vozače u međunarodnom prometu – bez obzira putuju li oni iz Slovenije u kojoj je eventualna mogućnost zaraze gotovo nikakva, ili iz Italije u kojoj je i danas nažalost preminulo više stotina osoba. Sukladno tome dogovoreno je da se odmah u četvrtak prikupe potrebni podaci o broju vozača na koje se mjere samoizolacije primjenjuju.

Oprema za samozaštitu: tekućina za dezinfekciju, jednokratne rukavice i zaštitne maske

Time će se doći do okvirnog podatka koliko njih putuje u zemlje u kojima još uvijek postoji velika opasnost od zaraze virusom COVID 19, a koliko ide u zemlje koje ne predstavljaju toliku opasnost – sve u cilju donošenja jedinstvene odluke, koja u ovom trenutku nije upitna, ali se itekako razgovara o mnogobrojnim čimbenicima o kojima ovisi njeno preciziranje. Stoga Sindikat hrvatskog vozača poručuje svim vozačima u međunarodnom prometu da će popuštanje mjera vrlo brzo nastupiti, ali jednako tako i moli da se i dalje pridržavaju svih mjera samozaštite. Činjenica da se, srećom, niti jedan vozač od prvog popuštanja mjera nije zarazio Korona virusom COVID 19, najjače je sredstvo kojim će se ostvariti željeno popuštanje mjera, a svakako i sačuvati zdravlje vozača i članova njihovih obitelji.

Comments

comments