Počelo ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena, sukladno Uredbi o računanju vremena, počelo je u nedjelju, 25. ožujka, u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata

Svrha je toga postupka bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave. Uveden je kao mjera uštede energije, jer se njime omogućuje učinkovitije korištenje prirodnog sunčevog svjetla kroz ljetne mjesece. Prelaskom na ljetno računanje vremena za najveći broj vozila ujedno prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Ipak, sigurnosti radi, preporučamo da uvijek danju imate upaljena svjetla! Naime, i u ljetnim mjesecima, posebice u kišnim uvjetima te na cestama gdje je mnogo sjene (drvoredi), automobili bez svjetala znaju biti gotovo nevidljivi za druge vozače i automobile. Ostalim sudionicima u prometu mnogo ste uočljiviji, pogotovo ako vozite sivi ili srebrni automobil, s upaljenim svjetlima nego bez njih.

I za kraj također, treba paziti i kad se prelazi hrvatska granica. Vozači trebaju znati da je tijekom cijele godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj. U Ukrajini su dnevna, odnosno kratka svjetla obvezna od 1. listopada do 30. travnja. Na autocestama su dnevna svjetla obvezna u Italiji, dok ih se u Mađarskoj mora paliti na cestama izvan naselja. Isto tako, iako nije zakonska obaveza, u Francuskoj i Njemačkoj se vozačima preporučuje paljenje svjetla tijekom cijele godine.

Comments

comments