Ostvareni električni snovi

Novi model Smart electric drive kombinacija je jedinstvene pokretljivosti vozila Smart i lokalne vožnje bez emisija

Smart je jedini proizvođač automobila na svijetu koji unutar proizvodnog programa nudi modele s tradicionalnim i potpuno električnim pogonom – smart fortwo, smart fortwo kabriolet i smart forfour dostupni su kao modeli na električni pogon.  Ujedno, Smart fortwo kabriolet jedini je električni kabriolet na tržištu. S okretnim momentom od 160 Nm, ubrzanje ovog električnog automobila od 60 kW iznimno je hitro dok je do kraja napunjena baterija dovoljna za prelazak otprilike 160 kilometara sukladno novom europskom ciklusu vožnje, pa je savršen za gradsku upotrebu.

Zahvaljujući visokoučinkovitom ugrađenom punjaču električne baterije smarta mogu se puniti do dvaput brže nego prije (ovisno o verziji za pojedinačne države i dostupnoj strujnoj mreži). S novim brzim punjačem (dodatna opcija dostupna od 2017.) vozilo se može napuniti za manje od 45 minuta (od 0 do 80 %).

Litij-ionska baterija od 17,6 kWh, sestrinske tvrtke poduzeća Daimler, Deutsche ACCUMOTIVE, nalazi se na podvozju vozila, na sigurnom mjestu koje pogoduje niskom težištu.

Način rada ECO posebno je energetski učinkovit pogonski program. Radarske komande za obnavljanje energije sukladno uvjetima u prometu. Zahvaljujući aplikaciji „smart control” brojne se informacije o električnom pogonu mogu dohvatiti putem pametnog telefona, tableta ili osobnog računala, a funkcijama kao što su aktivacija klima-uređaja prije ulaska u vozilo ili inteligentno punjenje može se upravljati daljinski.

Pored bogatih paketa osnovne opreme na svim modelima serije, modeli smart electric drive dolaze i s instrumentom za mjerenje struje i prikazom statusa napunjenosti baterije te paketom opreme „Cool&Audio”. Paket opreme za zimu s grijanim kolom upravljača za maksimalnu toplinsku udobnost dostupan je kao ekskluzivna opcija za modele na električni pogon.

Paket dodatne opreme za modele na električni pogon (opcija) vozilu daje upadljiv i izražajan izgled. Među ostalim značajkama su sigurnosne ćelije tridion i maske vanjskih retrovizora u ekskluzivnoj „električno” zelenoj boji. Upadljive dizajnerske značajke kao što su „električno” zelena boja poseban model smart electric drive greenflash čine još upadljivijim i posebno istaknutim pri plasiranju na tržište.

U Njemačkoj će se početne cijene za smart fortwo electric drive kretati od 21.940 eura (što je preporučena maloprodajna cijena s uključenim PDV-om od 19 %). Ako se tome pribroji bonus za zaštitu okoliša, ukupna je cijena niža od 18.000 eura. Na hrvatskom tržištu očekivana cijena s PDV-om iznositi će oko 175.000 kn. Smart electric drive se na tržištu RH očekuje u svibnju 2017.

Comments

comments