Opel GT X Experimental – budućnost njemačkog kreatora velikih stvari

Gledamo u konceptno vozilo koje pokazuje uvelike potvrđuje formu i izgled budućih Opelovih modela. Također kroz električni pogon najavljuje elektrifikaciju svih njihovih modela do 2024.

Opel nudi pogled na uzbudljivu budućnost svoje marke kroz novi koncept. Njegovo ime: Opel GT X Experimental – robustan posve električni kompaktni SUV dug 4,06 m s pet vrata i ljepotom limuzine, koji vrvi inovativnim idejama. GT X Experimental utjelovljuje Opelove vrijednosti i viziju te nudi pogled u budućnost Opelovih modela. Tvrtka je tijekom predstavljanja strateškog plana PACE! prošlog studenog već najavila da će dodatno izoštriti svoj profil, a GT X Experimental prvi je opipljiv rezultat tog procesa.

„S planom PACE! imamo vrlo jasnu viziju kako ćemo stvoriti uspješnu budućnost za Opel. Fokus na snažan identitet marke koji definiraju naše vrijednosti – njemačko, pristupačno, uzbudljivo – igra ključnu ulogu u našem povratku u održivi uspjeh. Ovaj koncept pokazuje kako će se te vrijednosti ubuduće ogledati u našim proizvodima. Naši inženjerski i dizajnerski timovi savršeno su to ostvarili kroz GT X Experimental. On daje jasnu ideju kako Opel vidi mobilnost budućnosti“, rekao je Michael Lohscheller.

Izgled koncepta jako podsjeća na neke sadašnje modele, ali uvelike najavljuje izgled novih…

Opel je odlučio utjeloviti viziju svojih budućih automobila u kompaktnom SUV-u dugom samo 4063 mm (međuosovinski razmak: 2625 mm; širina: 1830 mm; visina s antenom: 1528 mm): SUV-ovi su trenutačno najpopularnija vozila na tržištu i Opel želi ponuditi model koji će se još više svidjeti široj javnosti. No da bi to postigao, SUV mora postati i učinkovitiji nego ikad prije. Upravo je zato Opel GT X Experimental utemeljen na laganoj arhitekturi, smanjenih je dimenzija i vozi na 17-inčnim kotačima koji vizualno izgledaju veći radi što udobnije vožnje, ali i dojmljivijeg izgleda. U skladu s planom PACE! koji je obećao da će se do 2024. u ponudi naći elektrificirana verzija svakog Opelova modela, Opel GT X Experimental je posve električni automobil koji crpi snagu iz kompaktne litij-ionske baterije nove generacije snage 50 kWh s induktivnim punjenjem. Opel GT X Experimental ne pretvara se da nudi posve autonomnu vožnju, no ima autonomne funkcije vožnje 3. razine, što znači da može rukovati svim aspektima vožnje, ali se vozač mora moći odazvati na zahtjev za intervenciju.

Kao protuteža toj vizualnoj detoksikaciji, poneki grafički detalj podiže energičnost izgleda
modela GT X Experimental. Podrezani trokuti i gravirani ukras duž praga ispod stražnjih vrata s vozačeve strane: u jednom od njih je mali šesterokutni LED zaslon koji prikazuje razinu napunjenosti baterije. 17-inčni kotači izgledaju puno veći zahvaljujući robusnim gumenim naplatcima koji se prelijevaju preko felge i vizualno povećavaju tamnoplave gume. Žute crte duž obruba odraz su žutog prepoznatljivog elementa na karoseriji i okružuju elektronički simbol munje koji stoji dok se kotači okreću. A da bi se naglasio SUV-ovski karakter automobila, na donjem su dijelu karoserije zaštitne ploče, dajući snažnom stavu GT X Experimentala još robusniji dojam.

Opel GT X Experimental utjelovljuje duh ključnih vrijednosti naše marke – njemačko, pristupačno, uzbudljivo. To je pristupačan koncept s kojim se ljudi mogu poistovjetiti. On samopouzdano spaja izvedbu čistog i izražajnog dizajna s naprednim tehnologijama koje olakšavaju život. Jasno je da to vozilo predstavlja vrlo uzbudljivu budućnost naše marke.

Prozračna unutrašnjost Opela GT X Experimental prati iste principe i nudi vizualnu i digitalnu detoksikaciju. Kabina je okružena panoramskim vjetrobranskim staklom/krovom i neprekinutim bočnim prozorom, a njena glatkoća skriva brojne inovacije. Najistaknutija značajka unutrašnjosti jest ploča s instrumentima umetnuta u modul koji oponaša Opelov vizir – Opelov „minimalistički panel“. Vozaču će dobrodošlicu poželjeti jedan široki zaslon koji pokazuje da mnoštvo zaslona, gumba i kontrola, kakvo se često može vidjeti u današnjim produkcijskim vozilima, može biti suvišno. Minimalistički panel omogućuje vozačima pristup najnovijim tehnologijama i potrebnim podacima, a pritom eliminira sve vizualne elemente koji odvlače pažnju.

Experimental GT iz 1965. – pristupačnu limuzinu koja je bila i prvi konceptni automobil jednog europskog proizvođača automobila. Dodatni X ističe Opelov plan daljnjeg razvoja proizvoda za tržište SUV-ova: predviđa se da će 40 % svih Opelovih automobila prodanih 2021. biti SUV-ovi.
GT Concept iz 2016. podigao je učinkovitost na novu razinu dizajnom usredotočenim na glavne ideje pristupačnosti, jednostavnosti i čistoće. To sada GT X Experimental dovodi na još višu razinu, a njegovu filozofiju utemeljenu na vrijednostima marke – njemačko, pristupačno, uzbudljivo – utjelovljuje čist i dojmljiv dizajn.

Comments

comments