Okrugli Goodyearov pneumatik Eagle-360

Vizionarski koncept gume s mogućnošću okretanja od 360 stupnjeva namijenjen je autonomnim automobilima budućnosti

Goodyear je na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2016. predstavio viziju gume budućnosti koja se svojim sferičnim oblikom znatno razlikuje od današnjih guma. Inovativan oblik koji se zasniva na 117 godina proizvodnje guma prikazuje Goodyearovu viziju budućnosti i donosi inspirativno rješenje za vrijeme u kojemu će autonomna vožnja postati nešto posve uobičajeno. S obzirom na istraživanja poduzeća Navigant Research može se očekivati da će se do 2035. godine na svijetu godišnje prodati 85 milijuna autonomnih vozila.

goodyear 360

Goodyearove konceptualne gume Eagle-360 s karoserijom vozila povezane su putem magnetskih polja, slično kao kod vlakova koji se kreću pomoću magnetske levitacije. Takva guma osigurava udobniju vožnju i smanjenu buku. Istodobno je poseban oblik Goodyearove gume Eagle-360 prilagođen zahtjevima autonomne mobilnosti i ključan je u osiguravanju veće okretnosti vozila budući da se guma može kretati u svim smjerovima, što doprinosi većoj sigurnosti putnika. Aktivna tehnologija omogućuje gumi da i u rizičnim situacijama kao što su poledica ili neočekivane prepreke na voznoj površini smanjuje mogućnost proklizavanja i tako pomaže u očuvanju sigurnog smjera vožnje. Sferičan oblik osigurava također bočnu pokretljivost, što znači da vozilo može zaobići prepreku, a da ne mijenja smjer vožnje. Eagle-360 omogućuje okrete za čak 360 stupnjeva i može se uspješno nositi s prostornim ograničenjima pri parkiranju.

Ova guma donosi i mogućnost povezivanja s vozilom, što poboljšava uvjete vožnje kod autonomnih automobila. U konceptnu gumu ugrađeni su senzori koji bilježe stanje na cesti, uključujući vremenske prilike i voznu površinu, a prikupljene podatke senzori šalju do automobila i do drugih vozila na cesti, što povećava sigurnost na cesti. Uz pomoć Goodyearove tehnologije za praćenje habanja gaznog sloja i tlaka senzori bilježe i reguliraju istrošenost gume, čime omogućuju veći broj prijeđenih kilometara. Elementi oblika gume Eagle-360 zasnivaju se na načelu biomimikrije, odnosno oponašanja prirode koje Goodyear često primjenjuje kod svojih koncepata. Gazni sloj gume oponaša uzorak moždanih koralja, a višesmjerni blokovi i žljebovi gume doprinose sigurnom kontaktu s podlogom. Pri oblikovanju dna žljebova u Goodyearu su se ugledali u spužvu, koja je u suhom stanju čvršća, a mokra je mekša. Inovativna tekstura apsorbira vodu na cesti i pomoću centrifugalne sile raspršuje je ispod gazne površine, čime se smanjuje opasnost od akvaplaninga i osiguravaju optimalne vozne značajke.

gdy1

Pri razvoju je velik naglasak stavljen na sigurnost jer će kod automobila koji su sposobni za samostalnu vožnju gume kao najvažnija veza s cestom imati puno važniju ulogu. Rezultati istraživanja J. D. Power 2015 U. S. Tech Choice pokazali su da kod autonomnih automobila potrošači imaju najviše nedoumica u vezi s tehnološkim mogućnostima koje jamče sigurnost.

Comments

comments