Obustava, a ne odgoda plaćanja kredita i leasinga

Hrvatska obrtnička komora u ime svih obrtnika uputila je Vladi Republike Hrvatske traženje vezano uz postupanje banaka i leasing kuća u krizi zbog koronavisura

Hrvatska obrtnička komora od Vlade RH traži  donošenje posebnog zakona o moratoriju na otplate kredita i leasinga. Kriza je najviše udarila po realnom sektoru koji uglavnom ima vozni park u leasingu. Tako su veliki problem postala postupanja poslovnih banaka i leasing kuća jer one nisu obvezne postupati po preporukama. Hrvatska obrtnička komora  je prethodno uputila zahtjev prema HNB-u, HUB-u i HANFI s traženjem da banke i leasing kuće svojom jednostranom odlukom zamrznu sve otplate kredita kao i obračun kamata. Nažalost, to se nije dogodilo te one i dalje definiraju uvjete, kriterije i postupak za odobravanje moratorija svaka za sebe te još dodatno traže solemnizaciju novih ugovora. Time se stvara izuzetno veliki trošak u ovoj teškoj gopodarskoj situaciji.  

Kako je solidarnost  banaka i leasing kuća za sada izostala, a situacija postaje sve teža i ozbiljnija, Hrvatska obrtnička komora  od Vlade Republike Hrvatske traži da predloži Hrvatskom saboru donošenje posebnog zakona kojim će se propisati jednaki kriteriji odnosno obustava otplate kredita do završetka krize, a najmanje 6 mjeseci, s mogućnošću reprograma s povoljnijim kamatama za korisnike.
Hrvatska obrtnička komora smatra da se u ovom izvanrednom vremenu radi o interesu Republike Hrvatske te postoji opravdan razlog ovog traženja, a radi zaštite javnog interesa i sigurnosti društva u cjelini.


Hrvatska obrtnička komora svjesna je da obrtnici za svoje poslovanje jamče svom svojom privatnom imovinom te je opravdan strah od dužničkog ropstva, mogućeg stečaja, zatvaranja obrta i otpuštanja radnika te gubitka sve svoje privatne imovine. Kako piše Slobodna Dalmacija, prijevoznici koji rade u povremenom prijevozu putnika našli su se na samom rubu opstanka. Od potpune propasti dijeli ih tek jedan potpis, i to onaj na aneksu ugovora koji im nude leasing kuće. Jedino rješenje je tako predložena obustava otplate kredita i leasinga, jer suprotnome prijeti opasnost od domino efekta s nesagledivim krajnjim posljedicama.

Comments

comments