Novi Volvo XC60 stiže u Ženevi

U novi model bit će ugrađeni svi sigurnosni sustavi koji su već integrirani u modele iz serije 90 kao i tri nove napredne funkcije

Nove funkcionalnosti osmišljene su kako bi se vozaču omogućila automatska asistencija nadzora nad vozilom, kada je to potrebno. Na taj način, automobil će vozaču pomoći izbjeći potencijalne opasnosti. U Volvu su uvjereni da će novi XC60 zbog tih značajki biti jedan od najsigurnijih automobila na svijetu.
Samo u Švedskoj, zahvaljujući sustavu automatskog kočenja, broj nesreća smanjio se za čak 45 posto. Novi Volvo XC60 napravit će korak naprijed u sprječavanju nesreća. Ovog puta nastoji se usavršiti funkcija u kojoj automobil sam može zaokrenuti volan kod potencijalnog sudara.
Tako je sustavu City Safety dodana i opcija asistencije prilikom upravljanja, koja se aktivira kada sustav automatskog kočenja nije dovoljan da bi se izbjegao sudar. Sustav će moći sam okrenuti volan i tako izbjeći prepreke koje se iznenada pojave pred automobilom. City Safety sustav radi kod potencijalnog sudara s drugim vozilima, pješacima, biciklistima i većim životinjama. Asistencija je aktivna kod brzina između 50 i 100 km/h.

Volvo je novom XC60 dodao i takozvani “Oncoming Lane Mitigation” sustav, koji vozaču pomaže izbjeći sudar s vozilom koje mu se približava u susjednoj traci.Sustav funkcionira tako da upozorava vozača koji je nesvjesno zalutao iz svoje trake, na način da pruža automatsku pomoć i pomiče volan te tako usmjerava automobil natrag u traku i sigurno ga udaljava od vozila u susjednoj traci. Ovaj sustav je aktivan na brzinama između 60 i 140 km/h.

Usavršen je i Volvo sustav za kontrolu mrtvog kuta BLIS (Blind Spot Information System). I ovom sustavu sada pomaže i sustav asistencija prilikom vožnje, koji vozača vraća natrag na sredinu njegove trake i tako ga udaljava od opasnosti.
U novi XC60 model bit će ugrađeni svi sigurnosni sustavi koji su već integrirani u modele iz serije 90. Među njima su i detekcija većih životinja, sustav protiv proklizavanja, poluautonomna vožnja i opcijski Pilot Assist sustav.

Comments

comments