Nova filozofija proizvodnje u tvornici Sevel

Zavirili smo u pogone tvornice Sevel Sud u pokrajini Abruzzo na jugoistoku Italije kako bismo doznali koje su sve mjere primijenili pred dolazak radnika i početak proizvodnje. U reportaži pogledajte kako u toj tvornici izgleda “novo normalno”

Brojne zdravstvene i sigurnosne mjere provedene su u tvornici Sevel u gradu Atessa u Italiji u pripremi za jučerašnji povratak na posao većine od preko 6000 zaposlenika i početak proizvodnje. Mjere uključuju saniranje preko 300.000 m2 podnice radionice, postavljanje oko 130 raspršivača sredstva za dezinfekciju ruku, objavljivanje podataka o prevenciji na 15 velikih panoa i 25 video monitora, distribuciju preko 6.000 informativnih brošura i 18.000 postera, postavljanje desetak toplinskih kamera za nadzor temperature na ulazima u postrojenja i preko 600 točaka opremljenih dezinfekcijskim materijalima za zaposlenike, kako bi očistili opremu koju koriste tijekom smjene.

Ove i druge mjere čine dio sporazuma potpisanog 9. travnja s talijanskim sindikatima FIM-CISL, UILM-UIL, FISMIC, UGLM, AQCFR i FIOM-CGIL. Ovaj sporazum uspostavlja sveobuhvatni niz mjera za sve lokacije FCA u Italiji kako bi se osigurala maksimalna zaštita radnika nakon ponovnog pokretanja proizvodnih aktivnosti obustavljenih zbog krize Covid-19. Istodobno su započele i ograničene aktivnosti u tvornicama Cassino, Pomigliano, Termoli i Mirafiori, a u vezi s opskrbom komponentama za tvornicu Sevel.

Prije nego što su se zaposlenici vratili na posao, tvrtka je ponovila aktivnosti čišćenja i sanitarne zaštite u postrojenju u kojem je 17. ožujka obustavljena proizvodnja. Te aktivnosti obuhvatile su 18 odmorišta, 52 wc-a, 29 svlačionica s više od 7.400 ormara, dvije medicinske sobe i četiri kafeterije. Smanjit će se maksimalna popunjenost blagovaonica, a radno vrijeme je produljeno kako bi se osiguralo poštovanje minimalne potrebne udaljenosti od jednog metra između radnika. Ta su područja također opremljena sa sredstvima za dezinfekciju i dezinfekcijskim tvarima (gel za dezinfekciju, antibakterijski sapun, kompleti za čišćenje površina itd.). U cijeloj postrojenju su također postavljene sigurnosne obavijesti.

Prije početka proizvodnje svim zaposlenicima tvrtke Sevel je putem WhatsAppa i e-pošte poslana veza na web stranicu s objašnjenjem mjera koje treba poduzeti u svakom proizvodnom području, zajedno s video tutorijalima. Mjere uključuju održavanje minimalne udaljenosti od jednog metra između pojedinaca, upute za pranje sapunom i vodom ili sredstvom za dezinfekciju, upute za ponovno punjenje šalice ili boce s vodom iz javnih dozatora, nova pravila za kafeterije i pravilno upravljanje sastancima. Zaposlenici su dobili i upute kako prepoznati i reagirati na simptome virusa Covid-19 i preventivne mjere koje moraju poduzeti u hitnim slučajevima.

Proizvodni i uredski prostori također su rekonfigurirani na temelju posebnih zdravstvenih i sigurnosnih zahtjeva, kako bi se omogućila preraspodjela radnika i povećalo distanciranje između onih koji rade u neposrednoj blizini montažne linije. U proizvodnim je područjima kretanje osoblja između područja ograničeno na najmanju moguću razinu i na temelju specifičnih potreba. Slične mjere provedene su u zajedničkim prostorima, dok je 85 ureda postrojenja opremljeno zaštitnim barijerama između zaposlenika ili su radne stanice premještene. Radne pauze su organizirane po područjima i postupno tijekom svake smjene.

U narednim danima obuka o sigurnosnim standardima bit će dostupna putem e-obuke, standardnim internim komunikacijskim kanalima i od strane voditelja sektora uz podršku specijaliziranog medicinskog osoblja. Svaki zaposlenik u tvornici Sevel je dobio osobni komplet koji sadrži kirurške maske i rukavice (koje se svakodnevno dopunjavaju), kao i par sigurnosnih naočala koje se trebaju nositi prilikom čišćenja pojedinačnih radnih mjesta.

Oni zaposlenici koji putuju javnim prijevozom imat će dodatnu masku za put do posla i s posla. Konačno, također su postavljene rigorozne provjere na svim ulazima u tvornicu, kao što je predviđeno sporazumom koji su potpisali FCA i sindikati. Svima koji ulaze u prostor pješice ili automobilom provjerava se temperatura pomoću termalne kamere ili daljinskog termometra kojima upravljaju tvornički tim za prvu pomoć i medicinsko osoblje koje ima odgovarajuću zaštitnu opremu.

Tvornica Sevel (Società Europea Veicoli Leggeri) je zajedničko ulaganje FCA s PSA grupom i jedan od vodećih proizvođača komercijalnih vozila. S radom je započela 1981. i nosi titulu najveće i najfleksibilnije tvornice lakih komercijalnih vozila u Europi. Zauzima površinu veću od 1,2 milijuna četvornih metara, od čega je 344 000 natkriveno. Ima proizvodni kapacitet od 250 000 vozila godišnje, s ukupno 6.300 radnika. S proizvodne trake silaze sve verzije velikih kombija tih proizvođača: Fiat Ducato, Citroen Jumper i Peugeot Boxer. Fiat i PSA su nedavno produljili ugovor o suradnji do 2023, do kada će započeti proizvodnja električnih verzija sva tri vana, ali i Opel/Vauxhall Movana na jednakoj osnovi.

Comments

comments