Nedostaju nam stotine profesionalnih vozača

Država u 2017. dopušta zapošljavanje 300 radnika sa stranim državljanstvom u sektoru prijevoza, što ni blizu nije dovoljno

U posljednjem  tromjesečju 2015.  godine ostvaren je godišnji rast broja ukupno prevezenih putnika, čime je počeo oporavak sektora i zaustavljen negativan trend koji je trajao čak 28 kvartala. Također, nakon pada u prvom, u drugom i trećem tromjesečju bilježi se godišnji porast ukupno transportirane robe, a konkretno u trećem tromjesečju je taj rast iznosio 3,5 posto. Ono što u Hrvatskoj postaje sve veći problem, posebice  kada je riječ o cestovnom prijevozu robe, ali sve više i putnika, jest činjenica da sve više profesionalnih vozača napušta zemlju i posao pronalazi u nekoj od bogatih zemalja članica Europske unije.

Hrvatska gospodarska komora procjenjuje da je Hrvatska u proteklih nekoliko godina izgubila oko 1000 profesionalnih vozača. Odluka (kvota) o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku 2017. godinu kada je riječ o sektoru  prometa dopušta dolazak i početak rada u našoj zemlji za 300 stranih vozača. Potpuno nedovoljno da bi se pokrio manjak radnika u  Hrvatskoj.

Njemačka udruga autobusnih prijevoznika govori o trenutnom manjku od 2000 vozača. U sljedećim godinama taj bi broj mogao porasti na čak 10.000. Slična je situacija i s rastućim sektorom cestovnog teretnog prijevoza.

(više o ovoj temi moći ćete pročitati u sljedećem broju Transporta)

 

Comments

comments