Monografija za 90. rođendan

Jedno je isto za sva vremena – u osječkom AMK Slavonac su oduvijek bili  zaljubljenici i entuzijasti, kaže autor njihove monografije Mirko Vukotić

Sažeti sve što se događalo u 90 godina postojanja Auto-moto kluba Slavonac bio je pravi izazov. Monografija je nakon mjeseci sustavnog rada i istraživanja bila gotova, a njen autor je Mirko Vukotić, dugogodišnji automobilistički novinar i urednik Glasa Slavonije, koji je novinarsko pero zamijenio novom profesijom – prodajom vrhunskih bicikala!

– Puno su pomogli i tekstovi pokojnog profesora Nikole Kosanovića, nekadašnjeg ravnatelja Muzeja Slavonije koji je za 60. obljetnicu Slavonca pripremao monografiju. No, kako su 1987. i naročito 1988. bile turbulentne unutar samog kluba koji je dobio i prinudnu upravu, monografija nikada nije objavljena. Igrom slučaja, zahvaljujući pedantnosti tajnika Slavonca, Zdenka Lupinskog, pronađen je primjerak rukopisa Nikole Kosanovića kojega smo doradili i nastavili tamo gdje je on stao, rekao je Vukotić.

Dostupna je i na internetskim stranicama AMK Slavonac u flash izdanju. Monografiju je moguće prelistati, povećati, pročitati, pogledati fotografije. U monografiji su obrađene sportske aktivnosti, promotivno-preventivne, na što je Slavonac izuzetno ponosan. AMK Slavonac se danas želi – vratiti korijenima. “Moramo se vratiti tome da djecu od malih nogu naučimo prometnoj preventivi i sigurnosti, da ih naučimo barem osnovama tehnike. Albert Mikulecky, jedan od svjedoka vremena iz monografije dobro je rekao kako danas imamo generaciju tehničkih vandala koji razmišljaju ovako: ‘Kupi, troši, uništi i baci – i to po nekoliko puta!’. Pojedinac danas nema volje i interesa popraviti nešto. Ne očekujemo da će ljudi masovno šarafiti oko svojih vozila zbog naših edukacijskih radionica, no želja nam je da HAK, odnosno AMK Slavonac bude taj kojega će se sjetiti kada uistinu budu imali problema s vozilom”, poručuje Vukotić dodavši da je danas Slavonac opremljen suvremenom pokretnom radionicom, vrhunskim kamionom za izvlačenje vozila ili prijevoz kombija u kvaru s punim teretom.

Comments

comments