Minibus za šaku kuna

U Stepway ruhu Dacia Lodgy dobro kombinira iznimnu praktičnost, atraktivnost i prihvatljivu cijenu

 

Ovakav Lodgy je zapravo vrlo atraktivno izdanje, u kombinaciji s upadljivom plavom bojom i Stepway obilježjima: crnim plastičnim zaštitama na rubovima blatobrana te imitacijom limenih zaštitnih ploča u podnožju prednjeg i stražnjeg odbojnika. Iako je daleko od nekih ozbiljnijih terenskih sposobnosti, ohrabrit će vas da skrenete s autoceste i zaobiđete gužve preko čuvene Majstorske ceste na Velebitu.

Lodgy ostavlja dojam simpatičnog minibusa i u tome se skriva njegova estetska draž, iako vam neki detalji možda nisu po volji. I nije samo stvar nekog imaginarnog dojma minibusa, već u automobilu zaistaima prostora, čak do te mjere da vam se može učiniti kako ste sjeli u komercijalno vozilo. Straga u drugom redu ‘kraljevski’ sjede dvije osobe, a treća također neće uvesti mnogo nereda na kraćim putovanjima, dok mjesta ima za još dvije u trećem redu sjedala. Vrhunac svega pozitivnog je prtljažnik, koji standardno guta 827 litara, ili čak 2.617 obaranjem drugog reda sjedala – dovoljno i za honorarne poslove dostave iz IKEA-e.

U kabini odiše dojmom svježine zahvaljujući bogatoj opremi: nove su presvlake na sjedalima, manji detalji na armaturi, a od opreme u seriji dobivate čak i tempomat te navigaciju, no klima je ručna.

Mehanički gledano, Lodgy se smjestio na dorađenu platformu Logana i za pogon koristi jedan benzinski i dva dizelska motora, a upravo je jači dizelaš sa 107 KS skladno pogonio veliki automobil. Vuče uvjerljivo, dobro je uparen s ručnim šesterostupanjskim mjenjačem te ne predstavlja probleme niti kada je opterećen putnicima i prtljagom na većim putovanjima. Jedino je pri nižim okretajima tromiji i u prosjeku troši od 6,5 do 7 l/100 km, što nije malo.

Prije nego što prigovorite da je 125.000 kuna puno za rumunjsku marku, stavite brojke na papir. Zaključak: za ovakav jedan obiteljski model sa sedam sjedala, navigacijom, snažnim dizelskim motorom te iznimnom praktičnošću to je diskontna cijena. I ona najbliža konkurencija je znatno skuplja.

 

dacia lodgy net dacia lodgy1 net dacia lodgy2 net

Comments

comments