MAN TGE – upotpunjena ponuda

MAN Truck & Bus će na predstojećem sajmu u Hanoveru predstaviti svoj najnoviji i najmanji model, u klasi lakih komercijalnih vozila

MAN-ova ponuda, tradicionalno je počinjala s vozilima od 7,5 tona, ali od travnja sljedeće godine ponuda će obuhvaćati vozila od tri do 44 tone ukupne dopuštene mase. Tako će ponuda ovog proizvođača obuhvaćati vozila za praktično sve transportne zadatke.

MAN TGE će biti dostupan u nekoliko različitih verzija, s dva međuosovinska razmaka, tri duljiine (5.983 do 7.388 mm) i tri visine (2.340, 2.575 i 2,800 mm) karoserije, te tovarnim prostorima do maksimalnog kapaciteta 18,3 m3, kao i verzijama od 3 do 5,5 tona ukupne dopuštene mase.

Iako podatak da su novi Crafter i MAN TGE nastali na istoj platformi, da imaju jednake motore i tehniku nećete naći u zvaničnim press materijalima, njihov dizajn i aerodinamika (otpor zraku 0,33 najbolji u klasi) to jasno pokazuju.

Fleksibilnost i prilagodljivost su atributi na koje je stavljen jak naglasak, pa će kupci moći izabrati modele s pogonom na samo prednje, stražnje ili sva četiri kotača, te ručni (6-stupanjski) ili 8-stupanjski automatski mjenjač.

Također, za ovaj model razvijen je novi Euro 6 motor, zapravo već poznati turbodizel agregat radne zapremine 1.968 ccm, dostupan sa 75 kW (102 KS), 90 kW (122 KS), 103 kW (140 KS) i 130 kW (177 KS), uz napomenu da najjači za opskrbu zrakom koristi dvije turbine.

Unutrašnjost je (bar za MAN) potpuna novost, budući da donosi prepoznatljiv VW raspored i ergonomska rješenja. Ipak, vozačevo sjedalo će biti dostupno u četiri različita dizajna, obloženo materijalima vrlo otpornim na habanje (kao kod kamiona), čime je dug životni vijek zajamčen.

Kako bi se povećao tovarni kapacitet, predviđena je mogućnost vuče prikolice. Tako će npr. vozilo mase 3,5 tona moći vući prikolicu od 1,5 tona, a u opciji opreme će biti i sustav za asistenciju prilikom manevriranja prikolicom.

MAN TGE će se naći u prodaji na proljeće iduće godine, prvo na tržištima Njemačke, Austrije i Švicarske, potom Nizozemske, dok će na jesen biti dostupan u ostalim državama Europe.

 

Comments

comments