Luksemburg je prva država na svijetu s besplatnim javnim prijevozom

Ova mala, ali bogata država Europske unije, donijela je ovu odluku kako bi pomogla državljanima slabijeg imovinskog stanja te kako bi se smanjio broj vozila na cestama…

S posljednjim danom veljače Luksemburg je postao prva država na svijetu s besplatnim javnim prijevozom. Neki svjetski gradovi uveli su slične mjere koje podrazumijevaju besplatno korištenje javnog prijevoza, ali to nikad nije bilo globalno na području cijele države. Besplatan javni prijevoz kategoriziran je kao “značajna društvena mjera” i utječe na približno 40 posto domaćinstava. Jer, Luksemburg je europska država s najviše automobila po broju stanovnika, 662 na tisuću.

Ova mjera je dio plana da se u Luksemburgu smanji prometna gužva. Privatni automobili najčešće su sredstvo prijevoza u ovoj europskoj državi. Luksemburg ima 200.000 zaposlenih koji žive u susjednim državama (Francuska, Njemačka i Belgija), a najveći dio na posao putuje osobnim automobilima. S obzirom na to da Luksemburg ima 610.000 stanovnika, zaposleni koji prelaze granicu svakog dana čine polovicu ukupnog broja zaposlenih u zemlji.


Comments

comments