Krenuo Fuso eCanter

Daimler je započeo serijsku proizvodnju FUSO eCantera – prvog potpuno električnog laganog kamiona na svijetu, nosivosti do tri tone i autonomije od 100 km

U portugalskom Tramagalu će se na istoj proizvodnoj liniji s konvencionalnim dizelskim Fuso Canterom izrađivati i eCanteri za europska i američka tržišta, jedino će se posebne komponente za električni pogonski sklop ugrađivati na paralelnoj liniji. U usporedbi s konvencionalnom dizelskom verzijom je na operativnim troškovima moguća ušteda do 1.000 eura na 10.000 km. Ovisno o upotrebi i nadogradnji, eCanter ima raspon od 100 km i nosivost tereta od dvije do tri tone. Ta kilometraža je prema stastistikama sasvim dovoljna za dnevne potrebe ovakvih vozila koja se koriste u gradskim središtima.

Električni pogonski sklop vozila sastoji se od šest visokonaponskih litij-ionskih baterija, svaka sa 420V i 13,8 kWh. Baterije izrađuje tvrtka Accumotive u njemačkom gradu Kamenz koja je također u stopostotnom vlasništvu Daimlera. Kupac može pri kupnji vozila izabrati broj baterija ovisno o planiramom dometu svog eCantera.  Daimler je označio Hrvatsku kao značajnu točku na karti Europe, kao tržište koje je vrlo dobro usvojilo alternativni pogon u segmentu komercijalnih vozila. Štoviše, Hrvatska je Daimleru postala regionalno središte za održavanje hibridnog kamiona.

Comments

comments