Kia Motors predstavila ‘Plan S’

Riječ je o strategiji za uspostavljanje vodećeg položaja u automobilskoj industriji budućnosti, koja uključuje elektrifikaciju, usluge mobilnosti, povezivost i autonomnost vozila

Plan S je odvažan i poduzetan plan prelaska na poslovanje budućnosti, koje se temelji na dva stupa: električna vozila i usluge mobilnosti. Plan je postaviti stranke na prvo mjesto te ponovno ojačati inovacije razvojem proizvoda i usluga koje kupcima nude nova iskustva. Strategija Plan S donosi ‘iskorak’ iz poslovnog sustava, koji se temelji na fokusiranosti na vozila s motorima na unutarnje izgaranje, na onaj koji u fokus stavlja električna vozila (EV) i pojedincima ili kompanijama prilagođene usluge mobilnosti. Kijine neprestane inovacije i povećanje dobiti će podržati dvokanalni Plan S, koji će se preusmjeriti na električna i autonomna vozila te usluge mobilnosti. 

Do kraja 2025. godine Kia namjerava ponuditi 11 novih potpuno električnih modela. S njima bi si ovaj brand trebao osigurati 6,6-postotni tržišni udio na globalnom tržištu električnih vozila (bez Kine), dok bi istovremeno 25 % Kijine prodaje predstavljala ekološki prihvatljivija vozila.  Kia će svoje poslovanje raspršiti na ponudu ekološki prihvatljivijih usluga mobilnosti, gdje će biti fokus na električnim vozilima i autonomnoj vožnji u velegradovima širom svijeta. Također će ući na tržište namjenskih vozila (PBV – Purpose Built Vehicle), na kojem će se po predviđanjima izuzetno povećati potražnja po pitanju širenja e-trgovine i zajedničke upotrebe vozila (car sharing), što bi ovoj korporaciji trebalo osigurati nove stranke. 

Kia, koja je dio grupacije Hyundai Motor Group, je u rujnu 2019. osnovala zajedničko poduzeće s tvrtkom Aptiv, koja je svjetski lider na području razvoja autonomne vožnje. To partnerstvo će Kiji pomoći u razvoju tehnologija 4. i 5. stupnja autonomne vožnje, koje će u budućnosti predstavljati srž usluga mobilnosti. Zajedničko poduzeće razvija platformu za autonomnu vožnju koja bi trebala biti spremna do 2022. i obavljat će probne operacije na određenim područjima 2023. godine. Tome će slijediti serijska proizvodnja u drugoj polovici 2024., kao i pružanje platforme globalnim proizvođačima automobila i kompanijama koje će nuditi usluge mobilnosti. 

Kia želi postaviti temelje za veliki iskorak ka poslovnom modelu s električnim vozilima, gdje bi s iskorištavanjem postojećih proizvodnih kapaciteta za vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem pretekla konkurenciju. 
U svibnju 2019. Kia je kao dio Hyundai grupe postala suvlasnik Rimac Automobila, koji proizvode sportska električna vozila, a u rujnu iste godine i tvrtke IONITY, koja je specijalizirana za uspostavljanje mreže brzih punionica. Investicija u IONITY ključna je za razvoj Kijine infrastrukture brzih punionica u Europi i drugdje. 

Comments

comments