Kamion i najsnažniji čovjek na svijetu

Volvo Trucks i Magnus Samuelsson ujedinili su se u svladavanju ekstremnog izazova u povlačenju teških tereta

Sredinom ožujka kompanija Volvo Trucks predstavila je novi mjenjač I-Shift sa stupnjevima prijenosa za sporu vožnju. Novi stupnjevi prijenosa za sporu vožnju omogućuju pokretanje i vožnju s bruto kombiniranom težinom do 325 tona , što je jedinstveno u klasi serijski proizvedenih kamiona. Međutim, koliku težinu prijenos zaista može izdržati? Test najveće snage koji kompanija Volvo Trucks namjerava izvesti otkrit će nam odgovor. U ovom izazovu Magnus Samuelsson, bivši pobjednik natjecanja „Najjači čovjek na svijetu“ i novinar koji piše o kamionima, Brian Weatherley, izravno se suprotstavio zakonima fizike i podvrgnuo I-Shift sa stupnjevima prijenosa za sporu vožnju najtežem testu.

„Već znamo da stupnjevi prijenosa za sporu vožnju mjenjača I-Shift mogu povući zaista teške terete. Ovim izazovom željeli bismo dokazati ogroman kapacitet tog sustava prijenosa i pokazati što taj mjenjač može postići“, kaže Peter Hardin, voditelj proizvoda za modele FM i FMX u kompaniji Volvo Trucks. Tijekom izazova, koji se odvijao u luci u Göteborgu, kamion je morao povući iznimno težak cestovni vlak kontejnera.

„Pokušaj kretanja iz mirovanja s tako teškim teretom koji mi ovdje imamo, iznimno je velik izazov za kamion iz redovne serijske proizvodnje s automatskim mjenjačem. U svojoj tridesetogodišnjoj novinarskoj karijeri nikad nisam svjedočio nečemu sličnom“, kaže Brian Weatherley.  Na prikolice je natovareno 40 kontejnera. Kontejneri su naslagani u parovima, jedan na drugi. Kako bi se postigla dovoljna frikcija između guma i površine ceste, iznad pogonskih osovina postavljeno je opterećenje od 40 tona.  Na kraju je misija ostvarena. Volvo FH16 750 s novim mjenjačem I-Shift sa stupnjevima prijenosa za sporu vožnju krenuo je iz stanja mirovanja sa 750 tona i prešao udaljenost od 100 metara.

Film u kojem se Magnus Samuelsson udružuje s mjenjačem I-Shift sa stupnjevima prijenosa za sporu vožnju imao je jučer premijeru na YouTube kanalu tvrtke Volvo Trucks.

 

Comments

comments