Kamaz i Peugeot pobijedili na Dakaru

Najbrži su ove godine bili francuski automobilist Stephane Peterhansel u Peugeotu i iskusni Rus Eduard Nikolaev u Kamazu

Mr. Dakar, francuski automobilist Stephane Peterhansel,13. put u karijeri je osvojio ovaj prestižni reli. Peterhansel je u svom Peugeotu trijumfirao ispred zemljaka i timskih kolega Sebastijana Loeba i Cyrila Despresa. On je sedmi put slavio kao automobilist, a već od prije ima i šest titula kao motociklist, od debija 1991. godine. Prvi put od 1990. na podiju su se našla trojica vozača istog proizvođača automobila, Peugeot je ove godine na tronu. Još jedan veteran,Nani Roma u Toyoti Hilux, je četvrti.
Peterhansel je tijekom čitava dva tjedna vodio žestoku bitku s Loebom preko Argentine, Paragvaja i Bolivije, a poslije skoro 9.000 kilometara imao je pet minuta prednosti, iako je ostvario dvije etapne pobjede manje. U konkurenciji motociklista uvjerljivo je slavio Britanac Sam Sunderland iz Red Bull KTM tima.

U konkurenciji kvadova slavio je Rus Sergey Karyakin, najbrži u klasi UTV bio je Brazilac Leandro Torres, dok je među kamiondžijama najbrži bio još jedan Rus, Eduard Nikolaev u Kamazu. Drugoplasirani u klasi kamiona također je vozač Kamaza Dmitry Sotnikov dok je pustinjska lisica Gerard de Rooy utrku za upravljačem Iveca završio treći. Četvrto mjesto pripalo je također vozaču Iveca Federiccu Vilagri a peti je još jedan Kamaz i Airat Mardeev.

Poredak kamiona

  1. Eduard Nikolaev (Kamaz) 27h58m24s
  2. Dmitry Sotnikov (Kamaz) +18m58s
  3. Gerard de Rooy (IVECO) +41m19s
  4. Federico Villagra (IVECO) +1h00m04s
  5. Airat Mardeev (Kamaz) +2h26m50s

 

 

 

 

Comments

comments