Kamaz i Iveco po Arabiji na Goodyearu

KAMAZ-master i PETRONAS De Rooy IVECO su odabrali Goodyear za “obuću” svojih kamiona na ovogodišnjem reliju Dakar koji se više ne vozi u Južnoj Americi već na dinama Saudijske Arabije. Pred natjecateljima je ruta od 7.856 km, od čega 5.097 km specijala. Veći dio vozi se po različitim vrstama pijeska: pješčanim dinama, kamenitim kanjonima i wadima (presušenim rječnim tokovima).

Upravo zbog toga, izbor guma je veoma važan. Jedno od pravila ovog relija je da timovi moraju koristiti standardne kamionske gume, pa će tako kamioni Kamaz i Iveco koristiti standardne gume Goodyear Offroad OTR dimenzija 375/90 R22.5. Oba tima već godinama surađuju s Goodyearom.

Iz tog dugoročnog partnerstva kod Iveca su proizašle su dvije pobjede na Dakaru, jedna pobjeda na Africa Eco Race i brojne podijumske pozicije. Kamaz je ovaj reli osvojio čak sedam puta! Goodyear je uključen i u testnu fazu, pa timovima mnogo znači podrška Goodyearovih inženjera, koji im pomažu u podešavanju ovjesa i prilagodbi tlaka u gumama na različitim podlogama i uvjetima vožnje

Comments

comments