Izbjegnite gužve na cestama!

Na svim cestama, a posebice onim gradskim, te u blizini trgovačkih centara, očekuju se gužve i pojačan promet, a tako će potrajati cijeli tjedan uoči  Nove godine

Mnogi naši građani, ali i mnogobrojni strani državljani, iskoristit će dva produžena vikenda kako bi posjetili najmilije ili otputovali na kraći odmor. Najgušći promet očekuje se na autocestama A3 Bregana-Lipovac, A2 Zagreb-Macelj, te A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, a ponajprije će to osjetiti naplatne postaje oko Zagreba: Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Zaprešić gdje će pojačan promet biti puna dva tjedna.

Turisti koji će praznike željeti provesti na našoj obali, gužve mogu očekivati u Istri, duž Jadranske magistrale (D8), te u trajektnim pristaništima i lukama. Čekanja bi moglo biti i na graničnim prijelazima, osobito na onima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Gužve i pojačan promet u povratku očekuju se u nedjelju, 27. prosinca, cijeli dan, a osobito u popodnevnim i večernjim satima.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama, bit će u četvrtak, 24. prosinca od 15 do 23 sata, u subotu, 26. prosinca od 14 do 23 sata i u nedjelju, 27. prosinca od 12 do 23 sata. Zabrana vrijedi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti D1, zabrana ne vrijedi.

Važno je upozoriti kako valja voziti oprezno u ovo blagdansko doba, kako u gradskoj vožnji, gdje moramo biti susretljivi, strpljivi i bistre glave, tako i na autocestama, uz prilagođenu vožnju uvjetima na cestama, a osobito kad je vidljivost smanjena zbog magle.

Podsjećamo vozače kako je, bez obzira na vremenske uvjete, zimska oprema obavezna na autocestama i važnijim državnim cestama u unutrašnjosti zemlje, a njihov popis kao i kartu zimskih dionica možete naći ovdje.

Za sve one koji svojim vozilom putuju izvan granica Republike Hrvatske, na stranicama HAK-a mogu naći sve potrebne informacije o zimskoj opremi u europskim državama.

Comments

comments