Hyundai švicarskom vozi na vodik

Južnokorejski proizvođač Hyundai je prošlog tjedna kupcima u Švicarskoj isporučio prvih sedam od najavljenih 50 kamiona s pogonom na vodikove gorive ćelije 

Prema riječima In Cheol Leeja, izvršnog potvpredsjednika i voditelja odjela za komercijalna vozila u Hyundai Motor Company, ta tvrtka planira u Švicarskoj testirati tehnologiju vodikovih ćelija u prijevozu teške robe. Prvi korak poduzeli su lani, kad su zajedno s mladom švicarskom tvrtkom H2 energy osnovali Hyundai Hydrogen Mobility (HHM) u partnerstvu s Hydrospiderom, zajedničkim projektom H2 energyja, industrijskog proizvođača plina Linde i švicarske elektroprivredne firme Alpiq. Hyundai je udružio snage sa švicarskim firmama u izgradnji lanca vrijednosti koji obuhvaća proizvodnju ‘zelenog’ vodika iz hidroenergije, stanica za punjenje, usluge i održavanje kamiona.

Korisnici kamiona, među kojima je i lanac supermarketa Migros, unajmit će kamione od Hyundai Hydrogen Mobilityja (HHM) za prijevoz robe širom zemlje, uz podršku nove vodikove infrastrukture. Najam će plaćati po pruženoj usluzi koja ne zahtijeva početno ulaganje. Daljnji planovi su i više nego ambiciozni; Hyundai planira da do 2025. na švicarske putove pošalje 1.600 ovakvih kamiona. U vožnji na duže relacije kamioni na vodikov pogon imaju prednost pred električnom konkurencijom jer je razmak između punjenja duži i ono kraće traje. No, nije sve tako savršeno, široku upotrebu i masovnu proizvodnju s druge strane koči još uvijek visoka cijena.

Comments

comments