Gume za polarna istraživanja

Nokian Tyres i Arctic Trucks s Islanda razvili su specijalne gume za najteže zimske i terenske uvjete vožnje, Nokian Hakkapeliitta 44

Ove gume izrađuju se u dimenziji LT475/70 R17, svaka je teška po 70 kg i ima vanjski prečnik od jednog metra. Dubina dezena je 18 mm, a predviđena je i ugradnja 172 čavla.

Dezen gaznog sloja ima oblik slova V pod oštrim kutom, te veliki razmak prema blokovima u ramenom pojasu. Na taj način guma lako zahvaća materijal podloge i brzo ga izbacuje, bilo da se radi o snijegu, blatu ili kamenju.

Naime, Arctic Trucks je tvrtka s Islanda precijalizirana za preradu i priremu vozila za najteže uvjete korištenja. U početku, 1990., Toyota je počela prilagođavati svoja 4×4 vozila ekstremnim zimskim uvjetima eksploatacije, pa je tako nastala tvrtka Arctic Trucks, koja danas priprema specijalna vozila za posebne namjene – vozila za ekspedicije na glečere i polarna istraživanja.

Nokian Tyres je već dugi niz godina jedan od tehnoloških partnera, zadužen za isporuku zimskih guma. Suradnja s Arctic Trucks je započela 2014., razvojem specijalnih guma Nokian Hakkapeliitta LT2 AT35.

Comments

comments