e-Crafter stiže 2017.

Ovaj prototip, koji uskoro kreće u proizvodnju, je u potpunosti promišljeni koncept za nultu stopu emisije ispušnih plinova za dostavu u gradskom prometu

Od prvih je nacrta za novi Crafter električna energija bila uključena u tijek planiranja kao varijanta pogonskog sustava, spomenuo je dr. Eckhard Scholz, predsjednik uprave marke Volkswagen gospodarska vozila, prilikom davanja izjave o brzome razvoju ovoga konceptualnog vozila: „Prva e-Crafter vozila kupci će moći nabaviti u 2017. godini.“ Električni pogonski sustav nije nimalo promijenio karakter novog Craftera. Konceptualno vozilo i nadalje nudi robusnu kvalitetu unutrašnjosti, a ona uključuje izvrstan kapacitet teretnog prostora, idealnu zapreminu teretnog prostora od 11,3 kubična metra i maksimalnu visinu teretnog prostora od 1961 milimetra. Raspoloživa širina teretnog prostora između kućišta kotača iznosi 1380 mm, a najveća dužina teretnog prostora doseže 4855 mm, što znači da su ukupne dimenzije novog e-Craftera ostale netaknute.

S dozvoljenom ukupnom težinom od 4,25 t, ovo konceptualno vozilo spremno za cestovni promet ubrzava 100-kW električni motor do najveće dozvoljene brzine od 80 km/h. Kako vožnja gradom tako ni međugradska vožnja stoga ne predstavljaju nikakav problem. Zahvaljujući najvećem okretnom momentu od 290 Nm, koji je učinkovito raspoloživ bez ikakve odgode, postizanje prikladne razine performansi je mačji kašalj, čak i kod najveće opterećenosti od 1709 kg. Baterija ovoga konceptualnog vozila, koja se sastoji od 312 ćelija te posjeduje ukupni kapacitet od 43 kWh, smještena je na način kojim se ostvaruje ušteda prostora, i to ispod podnice teretnog prostora. Kapacitet teretnog prostora stoga ostaje nepromijenjen. Ovisno o konfiguraciji vozila, baterija omogućuje doseg veći od 200 kilometara. A ovisno o prikladnom kapacitetu struje punjenja, baterije se mogu napuniti do stanja napunjenosti od 80 posto za svega 45 minuta. Dizajn e-Craftera već je u obzir uzeo budući razvoj baterijskog sustava, kojim će se – ovisno o zahtjevima kupaca i specifikacijama – moći slobodno konfigurirati dosezi do 400 kilometara. To su vrlo zanimljivi izgledi za brojne industrije, ne samo one koje djeluju na cestama središta gradova.

Comments

comments