Dva vozila u jednom

Inovativno vozilo poljske tvrtke Solaris spretna je kombinacija klasičnog trolejbusa i električnog vozila

Poljski proizvođač Solaris Bus & Coach nudi inovativna rješenja s kojima se polako, ali sigurno, nameće kao jedan od vodećih europskih proizvođača autobusa. Naime, konzorcij Solaris Bus & Coach i Vossloh Kiepe su za operatera SVE Esslingen, u grad Esslingen am Neckar u regiji Baden-Württemberg u Njemačkoj isporučili prvi od četiri specijalna trolejbusa Solaris Trollino.

U okviru projekta TrolleyPlus, pripremljeni su trolejbusi s po 43 sjedala i potpuno novim, do sada neviđenim mogućnostima. Trolejbusi dugi 18,75 m, postavljeni su na troosovinske šasije, a Vossloh Kiepe je pripremio inovativan pogonski sustav. U ove zglobne trolejbuse ugrađena su po dva pogonska elektromotora koji pokreću dvije stražnje osovine (konfiguracija 6×4), što uz bolja ubrzanja znači i višu razinu sigurnosti, posebno na vlažnom ili snijegom prekrivenom kolovozu. Uz to, opremljeni su novim Litij-titanat baterijama što ih čini neovisnim od nadzemnog napajanja, pa se u prometu mogu ponašati kao autobusi s električnim pogonom.

solaris trolino 1

Tijekom vožnje u područjima gdje postoji nadzemna mrežna instalacija trolejbus se napaja električnom energijom iz mreže, a istovremeno se dopunjuju baterije. U područjima gdje nadzemna instalacija ne postoji, jednostavno nastavlja vožnju kombinirajući tako sve prednosti trolejbusa i električnog autobusa.

Comments

comments