DAF-ov kamionski konvoj

Na skup u Rotterdamu najveći proizvođači kamiona će dovesti svoj konvoj, te prezentirati dostignuća i razmijeniti dragocjena iskustva

Skup European Truck Platooning Challenge će se održati sljedećeg tjedna u Rotterdamu, s ciljem postizanja sporazuma i odobrenja vlasti, kao i uređenja zakonske regulative, te pan-Europskog testiranja kamionskih kombinacija koje se kreću u konvojima. Truck Platooning, odnosno kamioni u konvoju uključuju kamione koji se kreću jedan iza drugoga na malom rastojanju, koristeći automatizirane tehnologije vožnje. Naime, dokazano je da kamioni, kad se kreću neposredno jedan iza drugoga, postižu uštede, smanjuju se potrošnja goriva i zagađenje, a povećava razina sigurnosti i protočnost prometa. Jedan od sudionika je i konzorcij nazvan EcoTwin a kojeg čine DAF Trucks, TNO, NXP i Ricardo.  Eco Twin je pokazao da je drugo vozilo sposobno automatski upravljati i pratiti „kombinaciju“ ispred sebe, koristeći bežičnu WiFi-P konekciju, radar i kameru, a poseban izazov predstavljaju ubrzavanje i kočenje, budući da razmaci između vozila od 10 m pri brzini od 80 km/h zahtijevaju reakcije unutar 0,5 s.

TruckToTruckLinksNoNum mala

Unutar konzorcija Eco Twin, tvrtka NXP se pobrinula za bežičnu WiFi-P komunikaciju između vozila, koristeći kamere, radare i senzore. Na taj način kamioni međusobno komuniciraju tijekom vožnje, uključujući i mogućnost „See Through“, odnosno mogućnost da vozač drugog kamiona vidi ono što vidi i vozač prvog kamiona. TNO je dao svoj obol pri izradi kompletnog koncepta, softwarea i funkcionalnih sigurnosnih sistema, dok je Ricardo pružio savjetodavnu potporu na polju funkcionalnosti i sigurnosti sustava.

daf konvoj 1 mala

Na skupu European Truck Platooning Challenge, uz DAF, sudjelovat će i Daimler, Iveco, MAN, Scania i Volvo. Svaki od proizvođača će dovesti svoj konvoj, te prezentirati svoja dostignuća i razmijeniti dragocjena iskustva. Konvoji su već na putevima za Rotterdam, a zajednički cilj je uspostava regulative, te stvaranje jedinstvenog i primjenljivog sustava koji bi donosio benefit za sve.

M. Đurić

Comments

comments