CityMobil2 – autonomni minibusevi

Program CityMobil je utemeljen i financiran od strane Europske Unije. Realizator BestMile je odlučio projekt započeti u Grčkoj, u mjestu Trikala a uskoro i u Švicarskoj kreću s projektom

Tijekom ljeta obavljene su testne vožnje bez putnika, a uz nadzor profesionalnih vozača. U studenom je započela druga faza, pa minibusevi prometuju s putnicima, a bez vozača. Putnici mogu uživati u besplatnim vožnjama koje su, kako tvrde začetnici ovog projekta budućnosti,  uz to sigurnije i učinkovitije u odnosu na vozila s vozačima. Maksimalna brzina je ograničena na 12 km/h, a voze na kratkim kružnim linijama, s postajama odvojenim od kolovoznih traka, kako bi se osigurao siguran i neometan ulazak i izlazak putnika.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Šest vozila ravnopravno sudjeluje u prometu

„Ovo je prvi put da se netko usudio uvesti potpuno automatizirana vozila u javni promet!“ izjavio je Angelos Amditis, direktor istraživanja u grčkom institutu za komunikacije i kompjutorske sustave (Institute of Communication and Computer Systems), koji rukovodi tehničkim dijelom projekta. Amditis dodaje: „Dosad su automatizirana vozila u Grčkoj vozila samo po posebnim trakama, ili pod nadzorom profesionalnih vozača u slučaju potrebe. Ovih šest minibuseva su izloženi javnom prometu, bez prisustva vozača, okruženi drugim sudionicima u prometu, automobilima, biciklistima i pješacima.“ „Moramo biti strogi!“ dodaje Admitis: „Jer za usvajanje projekta potrebno je usvojiti nove zakone!“.

Program CityMobil2 i švicarska start-up agencija BestMile, organizirat će i probne vožnje autonomnih minibuseva u mjestu Sion u Švicarskoj tijekom proljeća, nakon čega će biti obavljena potpuna evaluacija ostvarenih rezultata.

Comments

comments