Citea Electric za Köln

Državni ministar prometa sjeverne pokrajine Rhine-Westphalia, gospodin Michael Groschek, predsjednik KVB-a  gospodin Jürgen Fenske, član KVB odbora za tehnologiju gospodin Jörn Schwarze i generalni direktor VDL Bus & Coach Rémi Henkemans službeno su predstavili nove gradske autobuse koji će prometovati u Kölnu. Citea SLFA Electric predstavlja važan korak u širenju VDL Bus & Coach električnih autobusa. Osim što na izbor ima nekoliko električnih pogona, baterija i sustava punjenjai, idealna je i optimalna kombinacija da se te aplikacije mogu kombinirati. VDL Citea SLFA Electric koji je predstavljen u Kölnu je prvi u nizu od osam autobusa po nalogu tvrtke KVB (Kölner Verkehrs-Betriebe) za prijevoz putnika.

Modularna gradnja

VDL Citea SLFA Electric je električni zglobni autobus koji radi isključivo na struju bez ikakvih pomagala. To znači da za razliku od hibridnih autobusa ne zahtijeva dizelski motor i ne zahtjeva stalnu ospskrbu energijom. VDL Citea SLFA Electric doduše ima pantograf, ali on se koristi samo za kratak naboj na kraju svake vožnje. Kad autobus uspostavi kontakt s punjačem na završnoj stanici, baterije se brzo ali intenzivno pune prema potrebi.

On kombinira najbolje značajke Citea Electric i zglobne Citea SLFA. Modularni sustav od kojeg je izgrađen Citea asortiman odigrao je veliku ulogu u razvoju ove električne varijante. To je omogućilo jednostavnu integraciju električnih komponenti bez ugrožavanja bitnih Citea osobina, kao što su lagana konstrukcija, optimalna pristupačnost i udobnost. Aspekt koji je koristan i za udobnost i okoliš je činjenica da je VDL Citea Electric vrlo miran i ugodan autobus, kako iznutra tako i izvan autobusa.

Brzo punjenje sustava

Opremljen je brzim sustavom naboja pomoću pantografa kojeg je napravio Schunk. Pantograf se nalazi na prednjoj strani iznad druge osovine, tako da putnici uvijek imaju slobodan prolaz u blizini vrata. Punjenje se vrši na završnim stanicama. Snaga punjenja je 250 kW i vrijeme punjenja je oko 5-10 minuta. Baterije se potpuno napune tijekom noći.

BRT dizajn

Novi, posebni “BRT” dizajn daje autobusu futuristički izgled i dojam koji se naročito manifestira na stražnjem vjetrobranskom staklu, te svojim karakterističnim krovom i uzdužnom linijom. Odredišni znakovi su integrirani u vjetrobransko staklo, stražnje i bočna stakla. Široka ulazna vrata uvelike će olakšati ulazak i izlazak putnika. LED rasvjeta sprijeda, sa strane i straga nude optimalnu vidljivost u svim uvjetima.

Potpisivanje ugovora između Kölner Verkehrs-Betriebe (KVB) i VDL Bus & Coach u petak, 11. srpnja, 2014, bio je inicijalni trenutak za izgradnju osam električnih zglobnih autobusa VDL. KVB je prvi operater u Njemačkoj koji uvodi električnu mobilnost za sve autobusne rute. VDL Bus & Coach je posebno ponosan na činjenicu da će dostaviti novu Citea SLFA Electric za KVB i tako postati pionir u ovom načinu prijevoza putnika.

 

vdl-citea_slfa-e-034 vdl-citea_slfa-e-0341

Comments

comments