Čelični vitez s 2400 KS

Iron Knight rezultat je suradnje tehničara, inženjera i projektanata kompanije Volvo Trucks s kojim će pokušati postaviti nove međunarodne brzinske rekorde

Ovaj posebni kamion proizveden je u čast modela Volvo FH. Njegova tehnološka rješenja i projekt međusobno se dopunjuju, a svaki najmanji detalj – od prednjih rešetki do bočnih obloga šasije – obavljaju točno određenu funkciju. Kabina je proizvedena od staklenih vlakana i projektirana tako da smanjuje otpor zraka na minimum. Motor D13 postavljen je u sredini i značajno je modificiran, a ima hladnjak s vodenim hlađenjem te četiri turbopunjača pomoću kojih se stvara 2400 KS i okretni moment od 6000 Nm. Električni i elektronički sustav smanjeni su, a softver je reprogramiran. Sve to napravljeno je kako bi visoko ugođeni motor mogao optimalno komunicirati sa sustavom prijenosa – mjenjačem I-Shift s dvostrukom spojkom jednakim kao na serijski proizvedenim modelima Volvo FH. Jedina je prilagodba na mjenjaču ojačana spojka koja je potrebna za svladavanje iznimno velikog okretnog momenta.

S vozačem utrka Boijeom Ovebrinkom za upravljačem, Iron Knight pokušat će srušiti svjetski rekord u dvije kategorije: 500 i 1000 m pri kretanju s mjesta.

Comments

comments