Budućnost poslovanja, Ford E-Transit

Ford je predstavio potpuno električnu verziju najprodavanijeg teretnog kombija na svijetu, čiji se dolazak u Europu, time i na hrvatsko tržište, planira za proljeće 2022. godine

Potpuno električni dvotonski Transit kojeg pokreće vrlo snažni električni motor sa 198 kW (269 KS) i 430 Nm. S korisnim kapacitetom baterije od 67 kWh, E-Transit nudi procijenjeni domet vožnje do 350 km prema WLTP-u, što je otprilike tri puta veća udaljenost od one koju dnevno napravi prosječni flotni vozač u EU. To ga čini idealnim za urbano okruženje, stalne rute vožnje i isporuke unutar gradskih zona vožnje s nultom emisijom. Eco mod donosi do 8 do 10 posto poboljšanja u potrošnji energije ako se ne vozi uz nagla ubrzanja ili velikim brzinama na autocesti. Baterija se nalazi  ispod karoserije, što ne utječe na kapacitet teretnog prostora koji pruža  do 15,1 m3, jednako kao i dizelski Transit sa stražnjim pogonom.

Ima mogućnost punjenja na AC punjačima izmjeničnom strujom i na brzim DC punjačima istosmjernom strujom. Ugrađeni punjač u vozilu od 11,3 kW može isporučiti 100-postotno punjenje za 8,2 sata. Puneći do 115 kW pomoću brzog istosmjernog punjača, može dopuniti bateriju s 15 na 80 posto kapaciteta za oko 34 minute.Odmah će ponuditi izbor od 25 konfiguracija s izvedbama kombija, kombija s dvostrukom kabinom i šasije s kabinom, opcijama s više dužina i visina krova, te nizom vrijednosti bruto mase vozila do 4,25 tona. Ciljana nosivost je do 1.616 kg za kombi i do 1.967 kg za modele šasije s kabinom.

Posebno je zanimljiv sustav Pro Power Onboard koji ovaj van pretvara u mobilni izvor energije snage do 2,3 kW. U Fordu tvrde kako E-Transit može smanjiti servisne troškove vlasništva za približno 40 posto u usporedbi s modelima opremljenim motorima s unutarnjim izgaranjem, što je rezultat manjih troškova održavanja. Kod nas stiže na proljeće 2022., do kad će se u ovlaštenoj Ford mreži korisnicima osigurati sve potrebne nove usluge.

Comments

comments