Bežično punjenje za Scaniju

Scania je razvila novi električni hibridni autobus, koji će kao dio istraživanja održivih prometnih rješenja, prometovati na redovnoj liniji u mjestu Södertälje u Švedskoj

Po prvi put ova tehnologija će biti testirana u urbanom okruženju, izložena ekstremnim klimatskim uvjetima. Za ostvarenje ovog pothvata potrebno je osigurati infrastrukturu, odnosno stanice za indukcijsko punjenje ugrađene u sam kolnik. Naime, dolaskom autobusa na stanicu, aktivira se indukcijski sustav za bežično punjenje baterija. U trajanju od sedam minuta dovoljno je da autobus preveze rutu dužine 10 km, upravo kolika je testna u Södertäljeu.

Za ovaj projekt posebno je pripremljen autobus Scania Citywide LE4x2, kojeg pokreće paralelni hibridni sistem integriran u mjenjač (GRS895), realiziran kao elektromotor snage 130 kW (cca 176 KS) koji se napaja iz Li-Ion baterijskog bloka kapaciteta 56 kWh. Motor s unutarnjim sagorijevanjem je već poznati Scanijin motor radne zapremine 9 l, s 320 KS, koji kao gorivo koristi biodizel, čime je (kad motor radi) značajno smanjena aktivna emisija CO2.

Comments

comments