Aplikacija koja brine o paletama

Napredn aplikacija PalletCheck Express dostupna je na njemačkom jeziku, te funkcionira na svakom Android ili Apple pametnom telefonu

Prema nedavnom istraživanju o višekratnim transportnim pakiranjima tvrtke EKUPAC GmbH, korištenje paleta za višekratnu uporabu u europskoj branši prijevoza robe povećalo se u posljednjih 15 godina sa 280 na 550 milijuna komada i tako je paleta postala neophodna. Njemačka je uz oko 100 milijuna drvenih nosača godišnje na vrhu europske ljestvice. Paleta predstavlja problem zbog dodatka „višekratno“, što uključuje razmjenu isporučene robe na paletama s praznim paletama. Ali, europaleta ustvari nije europaleta. Čak i iza naizgled jednostavnog principa razmjene paleta kriju se izazovi za sve sudionike: za transportno poduzeće kao nalogoprimca, za vozača koji izvršava nalog i primatelja robe za istovar.

palettentausch_900x600px_rgb

Glavni predstavnik tvrtke TimoCom, Marcel Frings: „Neki od naših klijenata već prilikom unošenja ponuda u transportnu platformu pišu primjedbu „no change / bez razmjene“, kako bi potencijalne poslovne partnere odmah obavijestili kako razmjena nije potrebna. Takvi transporti znače manje posla i omiljeniji su.“

Ručna razmjena paleta upravo je u vremenima automatizacije i digitalizacije mukotrpan proces kojeg je potrebno zaustaviti. Taj izazov prihvatio je Fraunhofer institut za protok materijala i logistiku (kratica: IML) zajedno uz Gütegemeinschaft Paletten e.V. (kratica: GPAL). Aplikacija koju su razvili zajedno, „PalletCheck Express“, trebala bi znatno pojednostaviti i optimizirati razmjenu paleta. Korisnik jednostavno fotografira stog s paletama, aplikacija pobroji palete i automatski šalje dokument razmjene putem e-pošte. Uz točan broj paleta, sastavni dio su i vrijeme te mjesto razmjene. Na taj se razmjena dokumentira brzo, jednostavno, pouzdano i digitalno“, pojašnjava diplomirani informatičar Martin Fiedler, voditelj tima AutoID tehnologija na institutu Fraunhofer IML. Precizna dokumentacija jasno štedi vrijeme i novac.

Aplikacija je dostupna na njemačkom jeziku te funkcionira na svakom Android ili Apple pametnom telefonu. Dok se unutar branše ne dokaže i očuva mobilno rješenje, razmjena paleta i dalje će biti povezana s naporom i mogućim smetnjama i problemima. Nalogoprimac i nalogodavac se moraju dostatno informirati i već unaprijed objasniti kako i hoće li se izvršiti razmjena.

Više informacija o TimoComu naći ćete na www.timocom.com.hr.

Comments

comments