22 milijuna kuna poticaja “planulo” za dvije minute

Kao i prošlog tjedna, kad su za poticaje za kupnju električnih automobila aplicirale tvrtke, jutros se također u minutama mjerilo kad će biti dosegnut limit raspoloživih sredstava

Očekivano. Prijave su otvorene u 9:00 sati, a već dvije minute kasnije, web stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost više nije zaprimala prijave za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila građanima. Jednako je bilo i prošlog tjedna kad su famozni poticaji za tvrtke razgrabljeni u manje od tri minute. Prijave su se zaprimale isključivo online, a na listu sretnika koji će doći do električnog auta po cijeni “običnog” dolazi se po sistemu “najbržeg prsta”. Tko je sve pripremio i poput lovačkog psa čekao da se točno u devet sati otvori mogućnost prijave, bio je u boljoj poziciji. Očekivano, interes je bio ogroman, pa je predmetni poziv privremeno zatvoren.

U Fondu kažu kako je u rekordnom roku premašen ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu, u odnosu na ukupni raspoloživi iznos od 22 milijuna kuna. Slijedom prekoračenja postavljene vrijednosti, sustav za e-prijave Fonda je sistemski privremeno zatvorio poziv te onemogućio daljnje zaprimanje novih prijava. Za električne automobile i automobile na vodik, ove godine država građanima i pravnim osobama sufinancira kupnju do 70.000 kuna (ili do 40 posto vrijednosti vozila), za plug-ih hibridna vozila koja ispuštaju manje od 50 g/km CO2 može se dobiti do 40.000 kuna poticaja, dok se za električne četverocikle, motocikle i mopede moglo aplicirati za 20.000 kuna potpore.

Comments

comments