Spiralom kroz bespuća

U regiji Nižni Novgorod testirana je najnovija specifikacija posebnog vozila ZVM-2901, koje se doslovno kreće po svim terenima koji se mogu naći na našem planetu

Posljednje vozilo koje je napravljeno s ovim pogonom nosi oznaku ZIL -29.061, a njegova osnovna namjena je bila uporaba u spasilačkim misijama na izrazito neprohodnom terenu. Proizvodio ga je ZIL, između 1979. i 1983. godine. Posebna specijalnost mu je bila dolazak do svemirskih modula i evakuacija kozmonauta prilikom njihovog slijetanja na Zemlju. Prema riječima proizvođača, njegov nasljednik ZVM -2901 ima veliku perspektivu kako u vojnom, tako i u civilnom sektoru, prije svega u rudarskoj i naftnoj industriji. Njegova primjena posebno je naznačena u udaljenim dijelovima sjeverne Rusije, u Sibiru, gdje je zemlja izuzetno neprobojna. Ta vrsta vozila mogla bi postati vrlo bitna na tim područjima, gdje ljudska noga nikada nije uspjela doći.

Vozilo je namijenjeno za eksploataciju po izuzetno teškom zemljištu koje obiluje močvarnim terenom, gdje postoji velika količina blata, gliba. Također je korisno i u arktičkim regijama, s vječnim ledom i snijegom. Zahvaljujući velikoj snazi i svestranosti, moguće je pričvrstiti različite pribore (bageri, buldožeri, dizalice). ZVM-2901 je vrlo koristan u sanaciji zemljišta, izgradnji, spašavanju itd. Također, može poslužiti kao platforma za razne vrste naoružanja unutar Arktičke vojske. Opremljen je s dizel motorom od 135 KS.Može prevoziti do 12 osoba.

 

Comments

comments