Predstavljeni Volvo FH LNG i Volvo FM LNG

Novi kamioni Volvo na ukapljeni prirodni plin nude autonomiju od tisuću kilometara, jednake performanse kao vozila na dizelski pogon, ali s 20–100 % manje emisija CO2

Volvo Trucks uvodi teške kamione kompatibilne sa standardom Euro 6 na ukapljeni prirodni plin ili bioplin. Novi modeli Volvo FH LNG i Volvo FM LNG dostupni s motorima od 420 ili 460 KS i namijenjeni su teškim regionalnim prijevozima i prijevozima na dugim relacijama. Umjesto Otto motora, Volvo FH LNG i Volvo FM LNG imaju plinske motore koji koriste tehnologiju Dieselovog procesa. To znači da prijevoznik koji odabere plin može to učiniti bez kompromisa u pogledu voznih svojstava, učinkovite potrošnje goriva ili pouzdanosti. Plinski motor Volvo Trucks-a od 460 KS ostvaruje maksimalni okretni moment od 2300 Nm, dok verzija od 420 KS daje 2100 Nm. To je jednako vrijednostima odgovarajućih dizelskih motora Volvo. Štoviše, potrošnja goriva usporediva je s dizelskim motorima kompanije Volvo, ali 15 do 25 % niža nego u klasičnim plinskim motorima.  Gorivo koje se koristi je prirodni plin u obliku ukapljenog plina (Liquefied Natural Gas, LNG) ili bioplina poznatog kao bio-LNG. Oba se goriva sastoje od metana.

Najveća verzija spremnika goriva sadrži dovoljno LNG-a za vožnju do 1000 km. Punjenje traje otprilike jednako kao punjenje dizelskim gorivom. Volvo Trucks sada surađuje s dobavljačima plina i kupcima na proširenju infrastrukture za transport ukapljenog prirodnog plina u Europi. Taj razvoj ima i političku podršku u mnogim državama te u Europskoj uniji. Strategija proširenja infrastrukture za ukapljeni prirodni plin također je uključena u akcijske pakete Europske komisije i država članica kojima se osigurava dugoročna opskrba Europe energijom. Prodaja modela Volvo FM LNG i Volvo FH LNG počet će tijekom 2018. godine.

Comments

comments